Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През Movember на фокус е здравето на мъжете

В България на година се диагностицират повече от 1500 случаи на заболели от рак на простатата

Снимка: архив

Превенцията е най-доброто лекарство за всяка болест. И ако през месец октомври световният фокус беше върху профилактиката на рака на гърдата при жените, то през ноември „слагаме“ мустаците и насочваме вниманието си към световното движение Movember, което популяризира грижата за мъжкото здраве и набира средства за борбата с тихия убиец на мъжа – рака на простатната жлеза.

Инициативата се заражда спонтанно в Мелбърн, Австралия, през 2003 г., когато няколко приятели решават да възродят идеята за добре поддържания мустак. Много бързо тази чисто естетическа мъжка кауза прераства в благотворителна такава, и към момента в нея участват повече от 21 държави по целия свят, сред които и България. У нас кампанията Мовембър се организира от 2011 година с цел повишаване осведомеността за здравословните проблеми, засягащи мъжете. Такива са ракът на простата и на тестисите, както и психическото здраве и превенцията от самоубийства. Един от лекарите, който приема присърце идеята за „мъжкия месец“ е урологът д-р Георги Георгиев, който вече 9 години участва в кампанията и се бори със стигмата на консерватизма и страха от профилактичен преглед у българина.

Д-р Георги Георгиев
В България няма реална статистика на заболелите от рак на простатната жлеза от 2016 година насам и цифрите, които д-р Георгиев и колегите му използват са от Европейската и американската асоциации по урология, където, по думите му, контролът и регистрацията на всеки един пациент са много по-стриктни. У нас на година се диагностицират повече от 1500 случаи на заболели, но според специалиста пациентите с това заболяване са много повече от регистрираните. В САЩ активно болни към момента са 3 милиона мъже на средна възраст от 66 години. „Статистиката в Европа е същата, да не кажа и малко по-лоша, заради по-добрия контрол“ – уточнява д-р Георгиев. Решение има и то е в редовната профилактика, при която заболяването може да се хване в ранен стадий, когато е напълно лечимо.

„В България, както и в другите страни, това е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Според статистиката един на осем мъже получава диагноза рак на простатната жлеза, като разбира се голяма част от тези пациенти развиват заболяването в по-напреднала възраст. Същевременно в световен мащаб това заболяване е на второ място по смъртност след рака на белия дроб. С годините забелязваме, че все по-млади пациенти биват диагностицирани, което го прави и социално значимо, защото много от мъжете са в активна трудоспособна възраст. И когато дойдат на късен етап на заболяването, това променя коренно целия им живот впоследствие. Другият проблем при рака на простата е, че обикновено в началните фази на заболяването оплаквания няма. Неслучайно в урологичните среди коментираме, че това е тихият убиец, защото в повечето случаи пациентът не подозира нищо“ – казва д-р Георгиев.

Световната здравна организация препоръчва профилактиката на рака на простата да започне с преглед поне веднъж годишно след 50-годишна възраст. А при генетична обремененост още от 45 години, тъй като рискът от подобна диагноза е 50% по-висок. „Прегледите са най-лесният и достъпен начин за превенция и ефективно лечение“, категоричен е д-р Георги Георгиев. Той е щастлив, че в последните години все по-млади мъже го посещават за профилактичен преглед. Много жени дори започнали да записват часове за консултация за своите партньори и близки. Специалистът уточнява, че освен туморния маркер, който е задължителен, прегледът включва ехографско изследване и евентуално ректално туширане, което е най-плашещо за пациента, но то дори не е задължително. „Бих посъветвал мъжете да не се притесняват – могат да направят само кръвното изследване и ако туморният маркер е завишен, а нормата е от 0 до 4 нанограма на милилитър, тогава да потърсят консултация от специалист“ – обяснява урологът.

Към  факторите, които отлагат посещението при лекаря, в последните две години се прибавят пандемията от Covid-19 и страхът от посещенията при лекар. Това е неоснователен страх, който обаче може да доведе до големи усложнения, посочва д-р Георгиев и уточнява, че съвременните методи на лечение са изключително ефективни.

Урологията е една от много бързо развиващите се технологично дисциплини в медицината. В момента разполагаме с много по-модерна апаратура за диагностика на рак на простатната жлеза, а именно 3D фюжън биопсията. Това е метод, в съчетание с ядрено магнитния резонанс, с който ние можем да хващаме рак от порядъка на 5 до 10 мм, което е изключително ранен стадий на заболяването. Това е огромен скок в диагностиката, с който можем на 100% да помогнем на нашите пациенти.“

Снимки: Георги Нейков - БНР, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38