Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурност, ръст на цените и недостиг на персонал – Банско в навечерието на новия ски сезон

Снимка: архив

„Несигурност - за нашето утре, за сметките на тока, за това дали ще успеем да наемем персонал, какви ще са поредните мерки на властта срещу разпространението на вируса“ – така Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, коментира ситуацията пред която е изправен браншът.

В разгара на 4-та епидемична вълна, туристическият бизнес в един от най-големите ни ски курорти Банско, се готви за пореден, белязан от коронавируса сезон. „Вече сме от две години в ситуация на пандемия, а държавата все още няма отработен план, който да чертае действията ни в дадена ситуация“-  недоумява Малин Бистрин и допълва, че никой на този етап не може да предвиди как ще се развие кризата с коронавируса, ще има ли локдаун и допълнителни ограничителни мерки за бизнеса.

Новото тази година са ваксините и изискването за зелен сертификат. Благодарение на тях зимните курорти в Европа се отварят за туристи. Отварят се и нашите, в т.ч. и Банско, с обещание за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „Ние сме вече 50% ваксинирани, а специално моят персонал е 99% ваксиниран и работим доста успешно“, казва Бистрин. И още:


„Аз лично съм „за“ такива сертификати, както и за повечето ваксинации, защото така се дава възможност за стъпка към възстановяване на туризма, т.е. на свободното пътуване на хората, да посещават различни държави и курорти. И това ще даде спокойствие на гостите на нашия курорт, а и на посетителите на България като цяло.“

Малин Бистрин

Ходът на резервациите са лъч надежда след два поредни трудни сезона за Банско. През идните месеци браншът разчита най-вече на българските туристи, които и миналата година бяха преобладаващи в курорта. Освен тях, се очакват традиционните гости от съседните балкански страни, както и от Великобритания. Сериозни записвания има от Израел, има интерес и от Русия, тъй като България признава ваксинацията на чуждестранни туристи с руската ваксина Спутник V. Надеждите в момента са насочени към държавите от Централна Европа, чийто икономики не са в криза. „Става дума за туристите от Чехия , Полша, Словакия, които дойдоха миналата година, оцениха Банско като курорт с хубави писти и разумни цени, и сега очакваме отново да ни посетят“- твърди Малин Бистрин.

Но проблемите, свързани с липсата на предвидимост като че ли надделяват. Сред тях са галопиращите цени на тока и на горивата. “Няма начин да не вдигнем поне минимално цените, за да оцелеем“ – признава Бистрин и добавя:

„В бойна готовност сме. Хотелите ни са топли, камините работят. Електромерът върти, и всъщност плащаме едни разходи без да знаем дали въобще ще имаме приходи и дали ще работим. Освен това сме затруднени от недостига на персонал. Несигурността завладява и млади, и възрастни професионалисти. Имаме случаи, в които доказани готвачи или рецепционисти, в които сме инвестирали години усилия за развитието им, напускат, като заявяват: „Шефе, по-скоро предпочитам да съм шофьор на камион, но да имам някаква сигурност. А не както тук - отварят ни, затварят ни, постоянно сме наблюдавани от хиляди институции, идват глобяват ни без да знаем какви са промените и т.н.“.“

Всички са единодушни - карането на ски едва ли скоро ще се върне към предишното си „нормално“. Някои държави въведоха зелен сертификат и носенето на FFP2маска включително и в ски зоните си. Българските курорти ще открият зимния сезон без изискване за зелен сертификат и използването на предпазни маски в района на лифтовете и ски зоните си. Но пък в Банско и на други места вече се обсъжда покачване на цените на картите за съоръженията, които вероятно ще струват 100 лв. на ден. Междувременно работещите в бранша стискат палци 4-та вълна да е милостива и да не се налага допълнително затягане на мерките, а не дай Боже и … локдаун!

Снимки: архив, Pixabay, banskoski.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50