Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мозайките от чинията на Бузлуджа са зазимени и консервирани до пролетта

4
Снимка: БГНЕС

Сезонната консервация на мозайките на емблематичния паметник Бузлуджа приключи. През студените месеци те ще бъдат защитени с помощта на специален платнен навес от 600 кв. метра. С възстановяването на паметника от времето на соца, се е заел екип на  фондация „Проект Бузлуджа“. Работата по опаковането на мозайките е била изключително трудна заради силния вятър и ниските температури. „Това са 1000 квадратни метра мозайка – едно от най-големите мозаечни произведения в Европа, на най-добрите български автори. Изключителна е материята, изключително – изкуството и е важно да го пазим за следващите поколения“– каза арх. Дора Иванова за програма „Хоризонт“ на БНР.


От 14 пана върху външния мозаечен кръг 10 са „осиновени“, а другите четири са били покрити със средства от проведен през лятото фестивал. Предстоят дейности по опазване на цялата сграда и превръщането й във функционален паметник на културата. Има техническа възможност още идната пролет монументът да бъде отворен за посетители, увери арх. Дора Иванова. И добави, че през последната година 50 хиляди души са посетили историческата забележителност. Тези хора искат да влязат и да заплатят входна такса. А това е начин, по който ще могат да се финансират и следващи дейности за опазването му, надяват се от фондация „Проект Бузлуджа“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Елеонора Крюгер на посещение на белогвардейци в град Шипка

Тайната на Елеонора Крюгер – по следите на Романови в село Габарево

През 2017 г. властите в Русия оповестиха, че са открили липсващите тленни останки на двамата най-млади престолонаследници Романови, за които се говореше, че са се спасили по чудо от кървавия разстрел на Николай II и на неговото семейство. Но..

публикувано на 19.01.22 в 11:45

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в..

публикувано на 18.01.22 в 07:05

Българската православна църква почита Свети Антоний Велики

На днешния ден православната ни църква почита паметта на св. Антоний Велики , или Антоновден. Св. Антоний е роден около 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот...

публикувано на 17.01.22 в 06:05
Подкасти от БНР