Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небесни пратеници ли са птиците?

Снимка: pomorie.bg

"Пти­ци­те - не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?" - така се казва пътуващата изложба на Историческия музей на Поморие, която представя мистичното и традициите, свързани с представите за птиците от древността до наши дни.

От началото на ноември до месец март 2022 г., изложбата гостува на Ка­мен­ната за­ла на Ка­мен­ната за­ла на Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” в Балчик, като вече предизвиква небивал интерес сред многобройната публика. В центъра на изложбената зала е разположена шатра, включен е и шамански костюм с корона от паунови пера, който всеки желаещ може да облече.

В древността птиците били възприемани като водачи на човешките души в отвъдното. Посетителите могат да видят естествено мумифицирана т.нар. Малка птичка с масивна човка,открита в Козарева могила от V хилядолетие пр. Хр. в община Поморие, или пък реплики на керамични петлета, намерени при разкопки на некропол от V-IV век пр. Хр. в Аполония /днешен Созопол/, както и други мистични находки, свързани с възприятието на птиците по нашите земи.

В изложбата участва и Природонаучният музей в град Бургас, който се включва с препарирани птици.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25