Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят за размисъл ни дава възможност да „надникнем“ в себе си

Снимка: БГНЕС

Днес, 13 ноември, е ден за размисъл преди изборите за президент и парламент в България. Това означава, че кандидатите, партиите и коалициите, както и гражданите, нямат право да правят каквато и да е агитация. Същото важи и за самия изборен ден. Регламентът е въведен, за да остави на избирателите време сами да направят своя политически избор, без да са подложени на политически въздействия или да са провокирани от политическа реклама. 

Всякакви социологически проучвания и класации са недопустими, защото могат да манипулират избора в полза на един или друг кандидат или политически партии и формации. 

Въпреки това, в социалните мрежи се прокрадват находчиви форми на сондажи, които в крайна сметка донякъде успяват да наклонят везните към определени политически сили. Целта на тези класации е да мобилизират колебаещите се и по някакъв начин да ги накарат да гласуват. Така, в последния момент до урните отиват и хора, водени от надеждата да променят хода на вота.

И все пак, в същността си понятието „размисъл“, поставя на преден план свободата на избора, като основен принцип на демократичното общество, в което живеем. Лишен от политическа агитация и предизборни лозунги, денят приканва избирателите да останат сами със съвестта си и трезво да преценят кого искат да подкрепят и дали той ще оправдае доверието им. 

Разбира се, идеята изглежда утопична, предвид различните форми на информация, която достига до нас, но въпреки това „денят за размисъл“ нееднозначно показва, че всеки от нас има право на личен избор. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30