Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основното предизвикателство пред вота в чужбина са кратките срокове

Иван Кондов: Благодарни сме на съгражданите ни в чужбина, които са в основата на организацията на вота зад граница

Снимка: Ани Петрова

Общо 751 ще бъдат секциите зад граница на изборите „2 в 1“ на 14 ноември. Те ще бъдат разпределени в 68 държави. Машинно ще се гласува в 21 държави, като най-голям брой машини – 96, се очаква да заработят в Турция.

Министерството на външните работи и българските консулски представителства зад граница са се справили успешно с организацията на изборите в чужбина. Всичко, засягащо организацията и логистиката е свършено, каза председателят на специалната работна група за вота Иван Кондов. „Осигурени са помещения, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините, като на много места те вече са пристигнали“, уточни той. Що се отнася до трудностите в процеса на организацията, Кондов посочи:

„Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс. Когато е правен той, вероятно е имало много по-малък брой българи в чужбина. Сега сме изправени пред огромен брой секции, хиляди членове на СИК, огромен брой изборни книжа и вече се вижда, че сроковете, предвидени в закона не са достатъчни, защото имаме удвоен, ако не и утроен обем на работа, която трябва да се свърши за същото време. Трудности срещаме и със сроковете за назначаване на членове на секционни избирателни комисии. Много късно се назначават представителите на партиите в тях. Все още не разполагаме с контакти с поне няколкостотин от тези хора. Това е проблем, тъй като част от тях е възможно изобщо да не са уведомени, че са представители на определена партия и да се наложи тяхната смяна в последния момент“, каза Иван Кондов и апелира следващото Народно събрание да разгледа промени в законодателството или да реши въпроса, като приеме възможността за гласуване по пощата.

Представителят на МВнР е оптимист, че всички секции зад граница ще получат машините за вота навреме, макар че ведомството е разполагало с тях едва 8 дни преди вота.

Съществува риск за въвеждането на по-строги ограничения за пътуване в оставащото време до изборния ден, възможни са и препятствия при гласуването, породени от епидемичната обстановка в отделните държави. Но на този етап няма промени, които биха затруднили изборния процес зад граница, увери Постоянният секретар на МВнР.

Иван Кондов

Съществени проблеми Кондов отчете и по отношение на обучението на членовете на секционните комисии в чужбина, както и твърде късното публикуване на методическите указания, необходими на членовете им.

„МВнР имаше готовност да предостави техническа платформа, чрез която да се осъществи онлайн обучение. За съжаление натовареността на ЦИК не позволи да проведе такова обучение, – посочи Кондов. – Методическите указания излязоха по различно време – за секциите, в които ще се гласува с хартиени бюлетини, това се случи в края на миналата седмица, а за онези, в които ще се гласува на машина, бяха приети и публикувани едва вчера /10.11/. Искам да напомня, че това са над 50 страници във формат А4, които всички членове на СИК, трябва да прочетат и е възможно, тъй като някои от тях са на работа, да успеят да го сторят едва в събота.“

По отношение на техническата обезпеченост на вота при евентуален втори тур на президентските избори, Иван Кондов е категоричен, че ако МВнР не получи изборните книжа и машините до сутринта на 16 ноември, ще бъде много трудно да гарантират доставката им навсякъде в срок до 21 ноември. Неофициално от министерството са информирани, че може да се наложи да изпратят още 416 машини при евентуален балотаж следващата неделя, тъй като няма възможност за преинсталирането на изпратените. Все още обаче няма решение на Централната избирателна комисия за подобна необходимост.

„Дори в срока, който поставяме, ще ни бъде трудно да се вместим, но не смеем да поставяме друг, тъй като съзнаваме, че ЦИК е изправена пред множество предизвикателства. Искрено се надяваме, че комисията ще успее да вземе решение за евентуалния втори тур най-късно в понеделник вечерта. Това би могло да стане, ако членовете на СИК бъдат призовани да преброят и изпратят на първо място резултатите за президент и вицепрезидент, за да може да бъдат отчетени по-бързо.“

От МВнР изразиха благодарност към общностите ни в чужбина, които са в основата на организацията на вота там. Над 4000 души са членове на секционни избирателни комисии, като близо 3000 от тях са представители на сънародниците ни, живеещи в чужбина.

 

Снимки: БГНЕС, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20