Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ма кандидати се борят за президентския пост

Снимка: БГНЕС

В надпревара за президент и вицепрезидент на Република България днес се впускат 23 кандидатски двойки. Редовните президентски избори съвпадат с извънредните избори за 47-о Народно събрание.

12 от кандидатите за държавен глава са издигнати от инициативни комитети, а останалите са партийни кандидатури. Основните политически сили нямат свои претенденти, а са декларирали подкрепа за личности, издигнати от инициативни комитети.Независимо от това кой го е номинирал, веднъж заел този пост, президентът трябва да е политически безпристрастен и да олицетворява единството на нацията.

За да бъде легитимен изборът на държавен глава още на първия тур, за него трябва да са били подадени повече от половината от действителните гласове, а в изборите да са участвали над 50% от гражданите с право на глас. В противен случай, в срок от 7 дни се провежда балотаж, когато печели събралият най-голям брой гласове.

Историята на президентските избори в България започва на 2 април 1990 г. Тогава, след гласуване на депутатите в Народното събрание, начело на държавата застава Петър Младенов, поел управлението на страната след падането на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. На 1 август 1990 г., след оставката на Петър Младенов, VII Велико народно събрание избира за президент (председател) на Републиката философът д-р Желю Желев, представител на опозицията, в лицето на Съюза на демократичните сили. В историята на президентските избори Желю Желев е и държавният глава, който е събирал най-много гласове от избирателите досега – 2 738 420. С най-нисък брой гласове е избран Росен Плевнелиев, който на втория тур на изборите през 2011 г. печели 1 698 136 гласа.

Според българската Конституция президентът олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.

За президент може да бъде избран български гражданин по рождение, на възраст над 40 години. Кандидатът трябва да не е поставен под запрещение (било то частично или пълно) и да не изтърпява наказание лишаване от свобода.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25