Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница гласуват в 68 държави

Снимка: БГНЕС

За настоящите избори 2 в 1, секциите за гласуване зад граница са 751 в 68 държави. Сериозна разлика, в сравнение с предсрочния парламентарен вот през юли, има по отношение местата за гласуване в Германия. Там ще има секции само на 40 адреса, заради наложените от местните власти ограничения, но броят на секциите ще бъде 85. Най-много секции и този път има в Турция и Великобритания – над 130 във всяка от страните. 

Поглеждайки към предишните парламентарни избори, проведени в настоящата година, ще видим, че сега на разположение на сънародниците ни зад граница ще бъдат 31 секции по-малко от вота на 11 юли, когато имаше рекордните 782 секции в чужбина. Тогава обаче отпаднаха ограниченията за секции извън територията на ЕС и затова броят им беше почти двойно по-голям в сравнение с изборите на 4 април. В редовните парламентарни избори през пролетта българите в чужбина гласуваха в 465 секции, което доведе до сериозни опашки на местата с по-големи български общности. И още малко статистика – през 2017 г. в чужбина са били разкрити 371 секции, през 2014 г. – 426, а през 2013 г. – 227.

На разположение на гласоподавателите зад граница ще бъдат 416 машини за гласуване, разположени в 208 секции. В останалите секции правото на глас ще се упражнява с хартиени бюлетини. За гладкото протичане на изборния процес са ангажирани над 4000 членове на секционни избирателни комисии зад граница, като близо 3000 от тях са представители на сънародниците ни, живеещи в чужбина.

Българите зад граница ще избират президент и политическите сили, които да съставят 47-то Народно събрание, но не могат да гласуват с преференция за кандидат от листата на някоя от партиите и коалициите.

В секциите в чужбина, сънародниците ни ще могат да се легитимират с документ за самоличност дори и с изтекъл срок. Там може да гласува и всеки български гражданин с право на глас, който е в командировка или временно пребиваващ, без да е подал предварително заявление.

Подобен е и случаят когато наш сънародник, живеещ в чужбина е подал заявление за гласуване в страната където пребивава, но се върне в България. Тук има възможност да гласува по постоянен адрес.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02