Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е увеличила износа на стоки за ЕС с 23%, основен партньор е Германия

Снимка: архив

През периода януари-август 2021 г. България е увеличила износа на стоки за ЕС с 23.5% спрямо същия период на 2020 г., като той е бил на стойност 28,796 млрд. лв. Вносът на стоки от ЕС също е нараснал – с 25.0% и е достигнал 28,796 млрд. лв. 

Вносът на стоки от ЕС също е нараснал - с 25.0% и е достигнал 29,026 млрд. лв. 

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.6% от износа за държавите-членки на ЕС, съобщава НСИ.

Най-голям е ръстът в износа в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (136.4%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (28.4%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (13.8%).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33

Пловдив чества Съединението и празника на града

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.  Бяха..

публикувано на 06.09.24 в 12:50