Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност на българите в Мелбърн

Мелбърн, Австралия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висока избирателна активност отчитат секционните избирателни комисии в Сидни и Мелбърн, Австралия. Това стана ясно от думите на Явор Константинов, изборен доброволец от 2013 година и член на изборната секция в Мелбърн, Австралия. Към 19:00 часа местно време и един час преди официалното приключване на изборния ден в австралийския град, комисията е отчела подобрен рекорд за избирателна активност до момента от 135 души при 134 гласували през юли 2021. По думите на Явор, избирателната активност в Сидни също е по-висока от април и гони рекорда от юли, когато са гласували 132-ма. По данни от последното преброяване на населението в Мелбърн преди 5 години, малко над 1000 души са определили себе си като българи, но според Явор, който живее в Австралия от две десетилетия, към днешна дата сънародниците ни там са много повече. Това, което обединява голяма част от българските гласоподаватели в Австралия е желанието за промяна.

„Има голямо желание за промяна. Има един въпрос „Защо не може да се състави правителство?“ който си задаваме и хората тук смятат, че е крайно време това да се случи. Затова идват отново и отново с надеждата да видят резултати. Българите в Австралия гласуват за промяната и обикновено много над 50% от гласовете тук отиват за партиите, които в платформите си внасят новото и промяната.“

Късно снощи стана ясно, че втората по численост изборна секция в Окланд, Нова Зеландия не е получила разрешение да отвори, заради влошена пандемична обстановка в града. Явор казва, че това е била изключително разочароваща новина за него и колегите му.

Изборната секция в Мелбърн. Снимка: Facebook/Yavor Konstantinov

„В деня преди изборния ден, когато са отишли да подготвят секцията не са били допуснати до залата.При нас в седмиците преди изборите също бяхме много внимателни и притеснени дали ще получим разрешение, но всичко е наред, получихме разрешение и изборите протичат плавно във всички австралийски градове.“

И все пак особеност заради Covid-19 при провеждането на изборите в Австралия този път има:

„За първи път за тези избори имаше изрично изискване за Сидни и Мелбърн изборните доброволци, които работят в изборните секции да бъдат двойно ваксинирани и да притежават ваксинационен сертификат. Това изискване го няма за гласуващите, а само за работещите в изборната секция. Нашата изборна секция в Мелбърн получи разрешение за седем души, които да участват в секционната избирателна комисия. Оказа се в дните, точно преди изборите, че само четирима от нас отговарят на това изискване и в последната минута трябваше да сменим трима от изборните доброволци, за да имаме пълна секционна избирателна комисия.“

Всички секционни избирателни комисии в Австралия и Нова Зеландия са с под 300 гласоподаватели, така че при тях машинно гласуване не е имало. Според Явор на теория електронното гласуване е прекрасна идея, която лесно би се възприела лесно от българите там. Важното обаче е тя да бъде направена по правилен начин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37