Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите в Северна Македония внимателно следят вота в България

Владимир Перев: Интересът на избирателите е завишен

Скопие
Снимка: БГНЕС

Македонските медии внимателно следят гласуването в България, а за вота в Северна Македония, освен кратките репортажи от пред посолството в Скопие, няма друг интерес“ – съобщава за Радио България журналистът от югозападната ни съседка Владимир Перев.

Владимир Перев

По думите му, медиите там чакат резултатите от изборите с надежда за скорошно поправяне на българо-македонските отношения: „Очакват и промени в българските позиции относно ветото (за началото на преговорите между Скопие и ЕС – бел. ред.)както и промени във взаимоотношенията, които са на най-ниското си историческо ниво досега.“

В северномакедонската столица денят е относително топъл и слънчев, което благоприятства избирателната активност. Гласува се в избирателните секции в посолството на България в Скопие и на места като Щип, Струмица, Битоля и Охрид. „Този път допълнително има и още два пункта – в Прилеп и в Кавадарци. Интересът на избирателите е завишен. Видимо е, че в следобедните часове има по-голям брой избиратели в секциите“, посочва Перев. 

Посолството на България в Северна Македония

„Гласуването е ръчно, класическо, с бюлетини, с гласоподавателни кутии, със закрити пликове, с писалки, както си беше и по-рано“. Гласуването досега върви нормално, без прекъсвания, без инциденти и провокации. Владимир Перев прогнозира, че ако има втори тур на президентските избори, би могло да се очаква още по-висока избирателна активност сред българите в Република Северна Македония.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34