Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организационни проблеми могат да опорочат евентуален втори тур на изборите в Австрия

Снимка: архив

Изборният ден в Австрия протича нормално – с малко по-голяма активност в сравнение с предишните два вота през годината, и без затруднения, предвид изключително строгите противоепидемични мерки в страната. Нерешените организационни проблеми, засягащи почти несъществуващата връзка на отделните комисии с ЦИК и масовия отказ от участие на доброволци обаче, може да попречи на нормалното провеждане на евентуалния втори тур за президентските избори.

Българите в Австрия гласуват в 15 избирателни секции, осем от които във Виена. 891 души са подали предварително заявка да упражнят правото си на вот, но това не е пречка пред останалите, тъй като те могат да бъдат прибавени в списъците в деня на вота. Задължително условие е носенето на предпазна маска по време на гласуването.

Според Мариана да Мео, член на секционна избирателна комисия във Виена, сънародниците ни гласуват и за Народно събрание, и за президент. Някъде вотът протича машинно, а в други секции се използват бюлетини. Въпреки отливът на доброволци, навсякъде са съставени комисиите. Вмененото в последния момент задължение да се броят бележките от гласуването допълнително ще удължи изборния процес и ще обезсмисли използването на машините, смята изборният доброволец.

“Доброволците абсолютно ги разбирам за това, че не участват масово на тези избори – казва пред Радио България Мариана де Мео. – Има хора, които се занимават от 10 години с този процес – спят по подовете, работният им ден продължава 30 часа и наистина това не се издържа. Така че много голяма част от тях си казаха - този път няма да участваме. И са прави. Повече от 50% от хората, които обслужват изборите в чужбина, са доброволци.”

Мариана де Мео

Един от съществените проблеми, които отказват българите зад граница да се включват в организацията на вота, е неглижирането им от страна на Централната избирателна комисия, категорична е сънародничката ни от Австрия.

“Беше предложено на ЦИК от страна на доброволците да направят онлайн платформа, така че да можем да кореспондираме с тях, защото проблемът е, че не си вдигат телефоните, не отговарят на имейлите – обяснява Мариана де Мео. – И когато комисиите от чужбина изпратят протокола готов с преброените бюлетини, хората чакат повече от 10 часа потвърждение дали този протокол е добър или не. И това е недопустимо. ЦИК мълчеше през цялото време и не взе решение да се създаде такава платформа. ЦИК и до ден-днешен няма контактен човек с изборните комисии в чужбина. Разбира се, че може да бъде опорочен евентуалният втори тур, тъй като е много трудно да се намират хора за комисия. На никого не му се чака благоразположението на ЦИК да потвърди протоколите.”

Мариана де Мео казва, че все още не се е отказала да бъде изборен доброволец, защото се надява “достатъчно свестни хора да влязат в парламента”, за да приемат електронното гласуване или по пощата”. “Това е моят мотив да участвам в комисия”, подчертава тя. Мариана де Мео пожелава при третия опит в рамките на една година да се състави стабилен кабинет, “който да осъществи така необходимите промени, които ни извадиха по площадите преди година.”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35