Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Ненкова от Италия пред Радио България

Изборите във Флоренция протичат спокойно и с добро настроение

„Идват да гласуват хора, които вярват, че промяната зависи от нас“, каза пред Радио България Венета Ненкова, член на изборна комисия във Флоренция. Тя е в една от 29-те изборни секции, където сънародниците ни в Италия могат да дадат своя глас за състав на 47-то Народно събрание и президент на България.

„Радвам се, че идват предимно млади хора, над 50-годишна възраст да гласуват. Имаше и много туристи, които дойдоха да подадат своя глас в нашата секция. Надяваме се да превишим избирателната активност от юли, т.е. да достигнем 100 гласували.

В региона на Флоренция няма много българи, може би са около 300 човека“, допълни Ненкова.

Епидемичната обстановка в Страната на ботуша е овладяна и няма притеснения относно провеждането на изборите. „Тук населението е почти 90% ваксинирано, включително и българите“, уточни Венета Ненкова, която живее в Рим, но се е включила като доброволец да помага на секцията във Флоренция.

Слабото място по отношение изборите зад граница на много места се оказва отчитането на резултатите от изборния ден. Опитът сънародничката ни от Италия обаче не предполага подобни притеснения: „В секциите има хора с опит от предишни гласувания. Нещата протичат спокойно, нямаме оплаквания, настроението е добро“.

„Моите лични очаквания са, че хората, които влязат в парламента, ще поставят на първо място България. Личният интерес да бъде на заден план. Политиката не е мръсна дума, просто с нея трябва да се занимават хора с чисти сърца. За съжаление, българският народ допускаме до политиката хора с нечисти сърца. Естествено на никого не можеш да измериш чистотата на съзнанието, но, както пише в Библията, „по делата ще ги познаем“. Много се надявам българите по делата да разпознаем истинските политици, които наистина искат да работят за България“ - казва Венета Ненкова от Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49