Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп“: Румен Радев и Анастас Герджиков продължават надпреварата за президентското място

Според резултатите от Екзитпола на социологическа агенция „Галъп“, медиен партньор на БНР, към 20 часа на 14 ноември 2021 г. чрез своя вот избирателите са подредили по следния начин кандидат-президентските двойки: 

Румен Радев Илияна Йотова – 49,4 % от гласовете на избирателите; 

Анастас Герджиков Невяна Митева – 24,9 %; 

Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова – 8,9 %; 

Лозан Панов Мария Касимова-Моасе 4,2 %

Избирателната активност е била 36,9 %, което означава, че следва балотаж

За да бъде легитимен изборът на държавен глава още на първия тур, за него трябва да бъдат подадени над половината от действителните гласове, а в изборите да са участвали над 50% от гражданите с право на глас. В противен случай, в срок от 7 дни се провежда балотаж, на който печели събралият най-голям брой гласове. Президентът се избира за срок от пет години. 

Общо в надпреварата се включиха 23 кандидат-президентски двойки. 12 от кандидатите за държавен глава бяха издигнати от инициативни комитети, а останалите са партийни кандидатури.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00