Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След вота „2 в 1“:

Седем партии в парламента и сериозна заявка за коалиционен кабинет

Румен Радев остава фаворит на втория тур за избор на президент

Само изключително ниската избирателна активност попречи на Румен Радев да спечели с лекота втория си президентски мандат, докато в парламентарната надпревара начело застана новата партия “Продължаваме промяната” - противно на социологическите прогнози за победа на бившите управляващи от ГЕРБ.

Възможно ли е мобилизация на потенциални избиратели в полза на проф. Анастас Герджиков да стопи разликата от близо 22% в полза на сегашния държавен глава и за кого ще дадат гласовете си симпатизантите на ДПС на втория тур на президентските избори?

Изглежда, че биха ги дали за Анастас Герджиков – отговаря пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в департамент “Политически науки” в НБУ. – Не смятам обаче, че едни 10% магически биха се появили в негова подкрепа, защото не е ясно колко силно ДПС ще успее да мобилизира своя електорат. Все пак ми се струва, че Румен Радев ще запази първата позиция. От днешна гледна точка той изглежда най-популярната фигура и надскача много партийния резултат и на БСП, и дори на “Продължаваме промяната” – нещо, което не се случва при другите фигури, които се кандидатираха за президент.”

Ирена Тодорова

За разлика от предишните два вота през годината, този път политическите анализатори провиждат шанс най-после да бъде съставен редовен кабинет. Партията на бившите служебни министри и харвардски възпитаници Кирил Петков и Асен Василев вече обяви, че ще търси подкрепа сред всички парламентарни сили с изключение на ГЕРБ и ДПС.

БСП ще се окаже своеобразен диспечер в съставянето на кабинет, смята социологът от “Галъп” Първан Симеонов.

Първан Симеонов

Истината е, че ясно беше потвърден мандатът за промяна, тъй като протестните формации преляха кръв към “Продължаваме промяната” – заявява той пред БНР. – Освен това БСП вече няма да бъде пречка, тъй като не се сбъднаха опасенията, че може да получи втория мандат. И трето, народът показа, че ако и сега не се състави кабинет, на следващите избори може да направи още по-резки неща. Струва ми се, че този път има достатъчен попътен вятър за сформирането на правителство и пространството за маневриране е по-голямо.”

Според политолога Страхил Делийски кампанията на ГЕРБ е била агресивна, арогантна и изцяло прицелена в спирането на ерозионните процеси в партията.

Страхил Делийски

Бойко Борисов успя да го постигне по един забележителен начин, но цената, която всички платихме от този тип поведение, беше неприятната кампания, станала една от причините за ниската избирателна активност – казва пред БНР Страхил Делийски. – Що се отнася до “Продължаваме промяната”, формацията спечели горе-долу със същия резултат, с който “Има такъв народ” през юли т.г. Но този път ще имаме друг тип играч, около който ще се завърти отговорността по съставянето на следващ работещ кабинет. Прогнозата е малко по-оптимистична – имаме по-технологична заявка, а не толкова търсене на конфликти и деструкция, затова и този проект е подходящ за краткосрочни управленски цели.”

Заявките за съставяне на коалиционно правителство са силни, но съществуват и мнения, че кабинетът не трябва да бъде направен „на всяка цена“. Доц. Николай Димитров, социален психолог и преподавател в Софийския университет, не вижда нищо лошо, ако и следващото Народно събрание не успее да излъчи правителство.

доц. Николай Димитров

“Наистина служебното правителство има ограничени правомощия, и до голяма степен разчита в дейността си на актове на Народното събрание, но вече повече от половин година виждаме, че то работи добре – коментира той пред Радио България. – Основният въпрос, който се поставя от политицитее, че държавният бюджет за следващата година трябва да бъде изготвен от правителството. Първо, няма проблем той да бъде направен от служебния финансов министър и да бъде гласуван от редовен парламент. И, второ, според законодателството, ако не се приеме бюджет за следващата година, остава валиден гласувания за текущата година. Така че не е кой знае колко опасно за трети път да няма редовно избрано от Народното събрание правителство.”

Социологическите прогнози претърпяха провал при определянето на първата политическа сила в парламентарния вот, но също така и с факта, че не предвидиха влизането в парламента на партия “Възраждане”, която се обявява за отмяната на всички противоепидемични мерки, както и за излизането на България от ЕС и НАТО. Така 47-то Народно събрание се очертава да бъде съставено от 7 политически сили, а дали действията им ще имат синергиен ефект върху бъдещето на България – предстои да разберем.

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: БНР, БГНЕС, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30