Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските антарктици се подготвят за 30-ата си експедиция

| обновено на 17.11.21 в 13:21
Президентът Румен Радев връчи награди на името на Джон Атанасов
Снимка: Президенство

На церемония президентът връчи българският трибагреник на 30-тата по ред национална експедиция в Антарктида. „Вече никой не се съмнява, че наблюденията и научните изследвания на Антарктида са ключ към екологията, борбата с климатичните промени, разгадаването на тайните на нашата планета. България се нареди сред полярните държави и продължава да утвърждава своето авторитетно място на световната карта на научните постижения“, каза Румен Радев.

Водачът на експедицията проф. Христо Пимпирев отговори, че са горди, че разработват една авангардна наука и открития, които засягат цялото човечество. В юбилейната си експедиция българите ще работят по 7 проекта, сред тях – сънят на полярниците в Антарктида, влиянието на ултравиолетовите лъчи върху кожата и изследване на движението на земната кора. В новия сезон ще се построи и нова лаборатория, за работа в по-модерни условия, допълни ученият. 

Българската база на остров Ливингстън.  Снимка: Facebook /@BulgarianAntarcticInstitute

България започва своята полярна дейност в Антарктика през 1967-1969 г., когато български метеоролог участва в XIII Съветска антарктическа експедиция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14