Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на НБУ показва дигиталната здравна грамотност на младите

Младите българи търсят онлайн информация за това как да останат здрави, а не как да се лекуват сами

Снимка: БГНЕС

Новите технологии от години са неизменна част от ежедневието ни. Ситуацията на пандемия засили дигиталната трансформация на всички браншовете, за да могат те да продължат да функционират. Covid-19 помогна в посока по-бързото дигитализиране на здравеопазването в България, казва доц. Полина Михова, преподавател в департамент „Здравеопазване и социална работа“ в Нов български университет в София. Това е един от изводите, до които тя и колегите й стигнали след тригодишно проучване (2018-2021г.) сред студенти от шест университета в страната на тема „Онлайн търсене на здравна информация сред младите хора“. То обхваща два периода - преди пандемията, включващ 683 студенти, и по време на коронавируса, когато в изследването са включени 524 млади хора. Резултатите от проучването бяха изнесени преди дни, по време на публична лекция, на която беше дискутирана здравната грамотност на потребителите и възможна ли е телемедицината или консултацията с лекар от разстояние, посредством електронно устройство в България.

46% от запитаните са търсили здравна информация в интернет още преди пандемията, посочва доц. Полина Михова в интервю за БНР-Радио София.

„Това, което мен ме учуди действително е, че преди коронавируса 33% от запитаните напълно изключваха онлайн медицината като опция. 26% процента твърдяха, че са готови да ползват някаква версия на онлайн консултация, но с доста условности. Това се промени категорично след настъпването на световната пандемия, като от втората част на проучването стана ясно, че 70% от младежите търсят здравна информация онлайн, като процентът на напълно изключващи като опция за консултация онлайн вече е 22%. Друг факт, който буди интерес е, че тези млади хора далеч не се доверяват на всеки вид сайт или форуми, на които попаднат. Всъщност те търсят експертни мнения в утвърдени и дългогодишни форуми, на които имат доверие.“

Основно младите търсят информация как да запазят статута си на здрави хора, а не как да се лекуват при настъпил вече здравословен проблем. По-често здравна информация търсят онлайн хората от по-малките населени места, където достъпа до специалист е по-ограничен. Доц. Полина Михова уточнява, че тъй като говорим за млади и по презумпция здрави хора, при тях търсенето на здравна информация не се е повишило драстично през последните две години, както е при хората над 30 годишна възраст, където се отчита двойно и тройно завишение на интереса.

„Дигитализацията и трансформацията на всеки един от браншовете в момента в световен аспект е факт. В България тази пандемия помогна в посока по-бързото дигитализиране и въвеждане на нови технологии в здравеопазването. Целта им е да помогнат на хората в неравностойно или бедстващо положение или тези, които не могат да стигнат до здравни заведения все пак да имат шанс за медицинска грижа и помощ от дистанция. Положително ще бъде тази симбиоза да продължи и в бъдеще, като идеята на технологиите в никакъв случай не е да замести лекаря, а да го допълни“- категорична е доц. Полина Михова.

Редактор: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03