Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищният пазар – печелившият в пандемията

Снимка: БГНЕС

Партерен апартамент с тераса-двор, жилище в затворен комплекс с уютен собствен двор или апартамент с голяма тераса и разкошна гледка. Такава тенденция в предпочитанията на изморения от пандемията и жадуващ за релакс българин показва анализ на имотния пазар на една от големите агенции за недвижими имоти в страната, два месеца преди края на 2021 година.

Жилищният пазар в София в последните месеци бележи бързо възстановяване, а резултатите надвишават дори тези от предпандемичната 2019 година с около 30%. Наблюдава се рекорден обем продажби, търсене, надвишаващо предлагането и ускоряване на ръста на цените. Интерес към покупката на жилища проявяват както търсещи нов дом, така и желаещи да инвестират парите си по разумен начин при банкови лихви от 0.00% или дори отрицателни. Достойна лепта в активизацията на пазара внася и завръщането на българи от чужбина, влияние, което не е било характерно за последните 20 години преди пандемията.

Съществен принос за тенденцията на увеличаване на продажбите има това, че средната работна заплата в София нараства с по-бърз темп от цените на жилищата, достигайки 2072 лв. по данни на НСИ, което задържа на добро ниво покупателната способност. Важна роля играе и достъпността на банковото финансиране – продължаващият спад на лихвените проценти по жилищните кредити, които към септември са били на средно ниво 2,68% по данни на БНБ, коментира изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова. Тя посочва, че средната цена за кв. м в София през третото тримесечие е била 1 200 евро при 1 115 евро година по-рано. Средната обща цена за апартамент за същия период е 116 750 евро при 100 260 евро за 2020 г. В най-популярните жилищни квартали на столицата цената на квадратния метър по последни данни варира между 960 евро/кв.м в Овча купел до 2130 евро/кв.м в центъра.

В рамките на есенното онлайн издание на Форум Реал, посветен на строителството и инвестициите в недвижими имоти в България, Полина Стойкова изтъкна, че сега е добър момент за желаещите да продадат жилище да сключат успешна сделка, ако имат и конкретен план за това, къде ще инвестират средствата след това.

Интерес към покупката на жилища в България проявяват и чужди граждани, като в тази категория се наблюдава 25-процентен ръст на търсенето спрямо миналата година.

Интригата в момента е какво ще се случи на имотния пазар с приемането на еврото като официална разплащателна единица в България, което се предполага, че ще стане през 2024 г. Със сигурност обаче се очаква в този период на българския пазар да влязат и повече чуждестранни инвеститори. Това ще повлече покачване на цените, прогнозират експерти.

Редактор: Миглена Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00