Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В английския град Ийстбърн ще се любуват на „Морето, сърцето, небето“ на Варна

Снимка: Pixabay

Как се е развил град Варна през последните 100 години от културна, образователна и туристическа гледна точка? Това ще имат възможност да видят от 20 ноември жителите и гостите на английския град Ийстбърн, домакин на изложбата „Морето, сърцето, небето“. Инициативата е на неформалната общност за социално изкуство „100 Лица“ и е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. В нея по атрактивен начин младите хората събират един век история в шестметрова фотолента с изображения от миналото на морската ни столица. "Ще покажем и различни клипове с облика на града през годините и плакати", споделят организаторите.

Всъщност, това ще бъде второ представяне на морската ни столица във Великобритания. В средата на лятото българският град беше представен в Бристол, където сред публиката е имало и хора от Франция, Испания и Германия. „Изложбата даде възможност на много наши сънародници, които заради корона кризата не са имали възможност да се приберат до България през годината, да се съберат заедно и да направят една разходка из Варна, макар и чрез снимки и разговор. За тях беше много приятно изживяване“ – разказа организатора Тодор Геров от неформалната група "100 Лица", пред БНР Варна.

В Ийстбърн „Морето, сърцето, небето” ще бъде изложена в социален център за изкуства, който се намира в търговското сърце на града. Мястото ще даде възможност на много случайно преминаващи хора да видят красотите на Варна. „Ние сме направили една много голяма снимка, 3 на 2 метра, на морски пейзаж от града с идеята тя да пробуди желание у англичаните да посетят догодина лично Варна“- признава Тодор Геров. Той и колегите му се надяват, че скоро проектът „Морето, сърцето, небето” ще бъде представен и в Лондон.

Любопитно е, че заглавието на изложбата е заимствано от стихотворение на българския класик Иван Вазов:

Три думи - три бездни
Сърцето, морето, небето -
три думи, три гатанки тайни.
Небето, морето, сърцето -
три бездни, три свята безкрайни!

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25