Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска изложба-инсталация в двореца „Пистори“ в Братислава

Георги Богданов и Борис Мисирков ни водят „По следите на славното минало“ с ретро автомобили

4
Снимка: Facebook /Agitprop

В края на месец октомври в рамките на най-стария фестивал за документално кино DOK Лайпциг беше световната премиера на българския документален филм "Колите, с които нахлухме в капитализма" на творческия тандем Георги Богданов и Борис Мисирков. Сега артистичният поглед върху социалистическите автомобили от миналото, техните собственици днес и мечтаното бъдеще за тях има свое тематично продължение с изложба-инсталация в Братислава.

"По следите на славното минало“ е една от трите основни фотографски експозиции в рамките на Месеца на фотографията тази година в словашката столица. Тя е разположена в четири големи зали на двореца „Пистори“, които двамата артисти са превърнали в четири отделни глави на един статичен филмов разказ. Изложбата представлява портрети на 15 собственици на ретро автомобили, които Богданов и Мисирков са „отвели“ на мечтаното от тях място.

И изложбата, и филмът двамата фотографи определят като вид изследване за това, какво е наследството, което носим от социализма и има ли носталгия в различните европейски държави по него. Затова и главните им герои са снимани в Норвегия, Русия, Чехия, Германия и България.


„Това не е исторически филм, това е съвременен филм който разглежда следите от миналото, защо и как тези следи остават, как се преосмислят и рециклират днес. Как човек, който държи да познава историята си, гради някакво бъдеще“ – казва Георги Богданов.


Експозицията "По следите на славното минало“ може да бъде разгледана до 30 ноември в двореца „Пистори“ в Братислава, а мечтата на двамата фотографи е да намерят подходящо голямо място, за да я покажат догодина и пред родна публика.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /Agitprop

Галерия

Още от категорията

Интерактивна карта представя вкусни гозби на автентичен български диалект

Как българските диалекти се разкриват посредством гозбите на нашите прабаби или обратното можем да научим, ако „разлистим” „Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия” на Института по български език към БАН. Освен за..

публикувано на 21.01.22 в 11:09

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на днешната парламентарна комисия по..

публикувано на 19.01.22 в 19:39

Министърът на културата обяви основните приоритети в работата си

Достъп до култура, качествен междукултурен обмен и възползване от богатото културно наследство – това са основните приоритети на министъра на културата Атанас Атанасов и неговия екип, предаде БГНЕС. При представянето си пред медиите, министър Атанасов..

публикувано на 17.01.22 в 14:22
Подкасти от БНР