Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детайлно коалиционно споразумение ще бъде в основата на бъдещия кабинет

Асен Василев: Ако искаме да живеем като в Германия, трябва да управляваме като в Германия

Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Засега заявената подкрепа от страна на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е достатъчна, за да започне процесът на изготвяне на план за действие на ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. Това казаха в интервю за „24 часа“ съпредседателите на политическия проект-победител на парламентарните избори от 14 ноември Асен Василев и Кирил Петков. „Силно се надяваме при приключването на преговорите да имаме детайлно коалиционно споразумение, подобно на австрийското или немското. Ако искаме да живеем като в Германия, нека да започнем да управляваме като в Германия“, подчерта Василев. Според двамата колкото по-детайлно е изготвено коалиционното споразумение, толкова по-малък ще бъде потенциалният конфликт в бъдеще.

"Има такъв народ" ще подкрепи правителство с мандата на "Продължаваме промяната"- заяви по-рано днес пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се с прави с кризите, които предстоят на всички ни - и енергийна, и здравна, и икономическа. ... Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен", изтъкна Трифонов.

В момента е нужна четирипартийна коалиция, а ГЕРБ ДПС и "Възраждане" да са в изолация, смята доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски" и прогнозира пред БНР, че ще се реализира първият мандат на "Продължаваме промяната".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51