Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Предстои ремонт на македонското правителство, но премиерът остава

Северна Македония има стабилно парламентарно мнозинство и се очаква то да се увеличи. Това каза на пресконференция премиерът Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. Той заяви, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори и че правителството ще се ангажира със силно икономическо развитие до редовните избори през юни 2024 г. „Мисля, че скоро ще се сдобием с ново правителство, отново водено от Зоран Заев, със смяната на 6-7 министри“, обяви и вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи и допълни, че предстоят преговори за увеличаване на парламентарното мнозинство.
Опозицията обвинява правителството, че е вкарало Северна Македония в икономическа криза и че не се справя с овладяването на пандемията. Страната се надяваше на срещата на върха за Западните Балкани през декември да бъде взето решение за начало на преговорите й за ЕС. Но българският външен министър Светлан Стоев препотвърди, че България няма да подкрепи провеждането на първа Междуправителствена конференция със Скопие.

Фалстарт на делото срещу 24 хуманитарни работници в Гърция

На остров Лесбос в Гърция започна съдебният процес срещу 24 доброволци, помагали на мигранти да стигнат до гръцкия бряг в разгара на мигрантската криза през 2016-2018 г., предаде BBC. Но малко след началото делото бе прекъснато, тъй като съдът се призна за некомпетентен за решаване на казуса и делото ще бъде прехвърлено в друга инстанция.
Подсъдимите, 17 от които чужденци, в различни периоди са участвали като доброволци в спасителни операции край гръцките острови. Според обвинението, под прикритието, че са спасявали хора, те са се занимавали с незаконен трафик на мигранти и шпионаж. Обвинените ги заплашва затвор от 5 до 25 години. Правозащитни организации, сред които Amnesty International, нарекоха процеса политически мотивиран фарс, целящ да се предотвратят всякакви опити за оказване на помощ на бежанците.

Сърбия – балканската страна с най-силно руско влияние

Изследване на подкрепяната от Държавния департамент на САЩ организация GLOBSEC за влиянието на Китай и Русия в страните от Централна и Източна Европа обяви Сърбия за най-уязвима в това отношение. Страната получава 66 от 100 възможни точки. На Балканите след нея се нареждат Черна Гора (44т.), България (42т.) и Северна Македония (40 т.). Най-неподатлива се оказва Румъния с 29 точки.
Според изследването, членството в международни структури (ЕС и НАТО) допринася за по-голяма устойчивост на общите политически решения и колективната отбрана, а различията в качеството на публичната администрация и законодателството допринасят за уязвимостта на съответните държави.

Кипър компенсира битовите потребители заради цената на тока

Кипър ще намали ДДС върху сметките за ток за битови нужди с 10% за три месеца - от 19% на 9%, съобщи финансовият министър Константинос Петридис. Това е трета компесаторна мярка, която правителството прилага за подпомагане на домакинствата заради повишените цени на електричеството, предава кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац.
В момента е в сила и 10-процентно намаление на сметките за електричество за всички потребители за период от 10 месеца - до февруари 2022 г. В началото на ноември правителството свали с 14% - от 19% на 5%, ставката за ДДС за домакинствата от уязвимите социални групи за половин година. През октомври цената на електроенергията в Кипър е била с 10,1% по-висока спрямо същия период на миналата година.

ЕБВР отпуска 150 млн. евро за жп линия от Истанбул до българската граница

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ отпуска на турското правителство заем от 150 млн. евро за изграждането на 67-километров участък от високоскоростната железопътна линия от Истанбул до българската граница, съобщи трезора на официалния си уебсайт. Заемът цели да подпомогне прехода на Турция към нисковъглеродна икономика. Други 640 млн. евро за реализацията на проекта ще бъдат осигурени от турската страна. Линията е част от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) на ЕС и ще осигури безопасен, устойчив и нисковъглероден пътнически и товарен транспорт към и от ЕС, като подобри свързаността и търговията.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и uab.gov.tr


Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история . Това е споделил той в..

публикувано на 16.01.22 в 15:48
Даниел Фрийд

От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия, предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник-държавен секретар в САЩ. „Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва „маскировка“ и натиск да накара Запада да..

публикувано на 15.01.22 в 12:14

Българската правителствена делегация ще посети Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще заминe на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. В състава на българската делегация е министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и..

публикувано на 15.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР