Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Pixabay

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, заради разпространението на Covid-19 и силно заразния негов Делта вариант. Ако това се налага, трябва да имаме предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуваме. Ето и промените, които някои държави въведоха или се готвят да въведат:

Великобритания - Бpитанcката система не чете българските сертификати за ваксинация.

Проблемите, с които се сблъскватбългарските граждани при онлайн регистрация на сертификата си се дължат на софтуерен проблем, заяви българското посолство в Лондон, цитирано от OFFNews.

“Вие не можете да използвате EU DCC (Дигиталния ковид сертификат на ЕС) като доказателство за ваксинационен статус в британския формуляр за местонахождение на пътници” (Passenger Locator Form/PLF)“. Това изречение стои след името на България в правителствения сайт на Великобритания със списъка на държави с одобрено доказателство за ваксинация и примери за изисквани доказателства за влизане в Кралството. Тъй като в този списък не е посочено друго обяснение, може да се предположи, че Великобритания не признава българските сертификати за ваксинация. А това не е така, отбелязва медията. Същият софтуерен проблем се отнася и за сертификатите, издадени в Германия, Чехия, Лихтенщайн, Монако, Сан Марино.

Оказва се, че проблемът идва при попълване на PLF формуляра на сайта на британското правителство, но той е преодолим. По правило формулярът се попълва преди пътуване към Острова. Във документа има поле, в което пътникът декларира, че е ваксиниран. Ако пътува от България, вместо да избере EU DCC, пътуващият трябва да укаже във формуляра, че ще покаже сертификата си на границата. След това, на границата сертификатът трябва да се покаже на хартия или на телефона, обясниха от посолството ни в Лондон. Оттам се надяват проблемът да бъде отстранен до дни.

Франция обсъжда необходимостта от намаляване на 12 часа на срока, в който да се признава PCR тест, направен преди отпътуването. Промяната евентуално ще засегне пристигащите от България и от други европейски държави, съобщават медиите. До момента, обаче готвената мярка не е влязла в сила. Напомняме, че Франция постави, „под наблюдение“ България, заедно с Естония, Латвия, Литва и Румъния във връзка с разпространението на коронавируса. Въпреки, че посочените държави продължават да бъдат в „зелената зона“, неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, следва да представят на границата отрицателен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването.

Германия обяви България и Хърватия за високорискови държави. Припомняме, че от края на месец октомври Германия въведе нови изисквания за пристигащите от България, след като страната ни бе класифицирана като високорисков регион заради Covid-19.

Всички пристигащи от България трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с получено потвърждение тук.   

Пътуващите от страната ни граждани следва да представят Covid сертификат – отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години.

Сертификатът трябва да бъде качен тук. Пътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ).

Граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя  може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява в продължение на 10 дни след теста.

Децата под 12 годишна възраст подлежат на задължителна петдневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден от пристигането в Германия. Следва да се има предвид, че е възможно изискванията да се различават в различните федерални провинции.

Малайзия се готви да отвори границите си чужденци от началото на 2022 г. Властите заявиха, че първата стъпка ще бъде откриване на коридор със Сингапур на 29 ноември, който ще позволи на напълно ваксинираните пътници да се придвижват между двете държави. Ще бъде създадено и подобно споразумение за пътуване с Индонезия, преди Малайзия да отвори границите си за международни пътници най-късно на 1 януари, съобщава агенция Ройтерс.

Напомняме, че в момента Малайзия е затворена за чужденци, които пътуват по „несъществени причини“. Прилага се и много строг карантинен режим за всеки допуснат на територията на страната гражданин.

Нова Зеландия заяви, че ще приложи нова стратегия по отношение на  коронавирусната пандемия. Властите обявиха, че от 15 декември ще отворят границите на Окланд, най-големия град в страната, на пътници които са напълно ваксинирани или имат отрицателен тест за Covid-19. До момента градът е отрязан от останалата част на Нова Зеландия след установяване на огнище на варианта Делта през август. Ще бъде въведена нова "светофарна" система, която ще позволи на високорискови бизнеси да работят за ваксинирани клиенти при степени "зелено" и "жълто" и да продължат работа с някои ограничения при "червено".

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01