Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вотът зад граница

В Европа гласуването на българите започна, в Нова Зеландия – приключи

Българското посолство в Лондон
Снимка: БГНЕС-архив

Българските граждани в Европа вече упражняват правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната ни. В 9:00 часа българско време започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия.

Най-голям брой избирателни секции в чужбина са разкрити във Великобритания – 132. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова – Ман и Джърси. 

В 8:00 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6:00 часа българско време.

В 9:00 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Последни ще затворят врати изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и по западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Всички 326 машини бяха изпратени и доставени навреме до определените за машинно гласуване 208 секции, информира Министерството на външните работи. Зад граница бяха изпратени и 710 000 бюлетини. Поради кратките срокове и далечните разстояния единствено бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две секции в Австралия и за една в САЩ не са били доставени навреме. Бюлетините за тези секции са отпечатани на място, като за целта от ЦИК са им изпратили по електронен път специалния образец.

Още за вота на българите зад граница, вижте от Корспондентите на БНР в чужбина.

Още от категорията

Без такси за обучение за студентите от българските диаспори

Правителството увеличи двойно от 150 на 300 броят на годишно субсидираните от България места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Необходимите средства за държавните университети за допълнителните места са в..

публикувано на 12.01.22 в 13:36

Рангел Васев – от Бундестага до успешен бизнес в целия свят

Музиката е част от ежедневието на всеки. За едни, тя е просто фон, на който преминава денят им. Други обаче, превръщат слушането ѝ в своеобразен ритуал – всеки елемент от него е важен, за да се осъществи перфектната симбиоза между атмосферата в..

публикувано на 03.01.22 в 11:10
снимка БНР Шумен

Дариха български носии за училището „Райна Княгиня“ в Салерно

Ротари клуб в Шумен зарадва с проекта "Носи я" Българското неделно училище "Райна Княгиня" в Салерно, Италия. На училището са подарени 10 прекрасни народни носии, съобщава БНР Шумен. Те са изработени от българска майсторка и са почти автентични...

публикувано на 03.01.22 в 11:06
Подкасти от БНР