Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаба мотивация за гласуване и сред българите в чужбина

Снимка: архив

Равен, не особено вълнуващ изборен ден с очаквано ниска избирателна активност – това е усещането от деня на балотажа, в който българските граждани трябва да изберат своя президент за следващите пет години. На втория тур на президентския вот избирателната активност е по-ниска спрямо изборите „2 в 1“ преди седмица и в секциите зад граница.

Австрия

Правото на българите във Виена не е ограничено, въпреки очаквания от понеделник локдаун заради ковид ситуацията в австрийската столица, съобщи за БНР Мартина Шопова, журналист в българското издание „Меланж Булгарен“. По думите ѝ, изборният ден в Австрия протича спокойно, с видимо по-ниска избирателна активност спрямо миналата неделя. Неуредици е имало единствено от страна на ЦИК, която няколко часа преди края на изборния ден все още не е била публикувала на страницата си обновените състави на секционните комисии. „Много от доброволците в изборните секции тук се отказаха след вота миналата седмица, когато комисиите отново стояха до ранни зори, за да приключат всички процедури по предаването на изборните резултати. Има, разбира се, и болни, и карантинирани хора, но за момента нещата вървят спокойно“, съобщи още Мартина Шопова.

Испания

Спокойно протича вторият тур на президентските избори и в Барселона, където живее голяма група хора от Северозападна България.Избирателната активност е по-ниска в сравнение с миналата неделя, каза за БНР-Видин Стоянка Колева, която е член на избирателна комисия в града: „Съвсем спокойно, малко по-ниска е избирателната активност в сравнение с миналата неделя. Съвсем нормално си вървят нещата, както трябва да бъде“. За балотажа на президентските избори, както и миналата неделя, в българското консулство в Барселона са разкрити две секции за гласуване.

Германия

В 82 секции на общо 40 адреса в Германия се гласува и този път. Машините обаче са по-малко от вота преди седмица – решението е взето след анализ на активността в някои секции. Няма съобщения за трудности и инциденти в при гласуването, съобщи кореспондентът на БНР Капка Тодорова. То протича нормално и в провинция Саксония, в която от понеделник започва частичен локдаун. След много ниска активност в сутрешните часове, в късния следобед активността на сънародниците ни в Берлин се е повишила и броят на гласуващите изравнява този на гласувалите миналата седмица. Никъде в Германия няма опашки пред избирателните секции, допълни Капка Тодорова.

Франция

Спокойно и без опашки преминава балотажът и във френската столица.

„Пред българското посолство в Париж няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед на 14 ноември, когато до урните в трите парижки секции бяха отишли над 1580 души“, съобщи кореспондентът на БНР Юлия Талева. „Днес няма изгледи това да се повтори. Гласуването протича спокойно и бързо. Вотът е с машини, така е и в секциите в Лион и Ница, където на първия тур също имаше висока активност с по над 400 гласували. Общо 4436 български граждани бяха подали вот във Франция на първия тур“. 

Турция

Без опашки и без говор на турски език в секциите преминава изборният ден в югоизточната ни съседка. „Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица“, съобщи пратеникът на БНР Тоня Димитрова.Към 16 часа на изборния ден днес в 38-те секции в района на Истанбул са гласували 5400, което е три пъти по-малко в сравнение с вота на 14 ноември. Подобна е и картината в Бурса – градът с най-много изселници от България. Предимно възрастни хора проявяват активност и отиват до урните в Турция днес.

Америка

Изборният ден ще приключи най-късно отвъд Океана, в Америка, заради часовата разлика. Кореспондентът на БНР във Вашингтон съобщи за нормално темпо на протичане на гласуването в секциите в американската столица, където миналата седмица се бяха образували опашки.

„Гласувам, за да не се допуска младите хора да напускат нашата красива родината“, каза сънародничка от Вашингтон и това сякаш е основният мотив, с който българите зад граница отиват до избирателните урни и днес.

Последете вота на нашите сънародници в чужбина тук.


Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37