Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Новият стар президент – Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Румен Радев спечели втория тур на президентските избори и ще остане на поста си и през следващите пет години. Той е вторият държавен глава, след Георги Първанов (2002-2012г.), който печели доверието на българите за втори пореден мандат.

„Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата“- с тези думи Румен Радев се обърна към българския народ след преизбирането си за президент. “Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна – за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието, за отстраняване на мафията от властта”.

По думите на Радев, България издържа един изпит по демокрация „и не се поддаде на опитите да бъде посято етническо разделение.”

Новоизбраният държавен глава изтъкна, че 47-ят парламент няма правото на грешка и протакане. “Хората няма да простят, ако партиите тръгнат срещу волята на народа”, добави той. По думите му, обществото ни иска да види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да вземе отлагани с години решения. “Борбата с пандемията остава приоритетна задача”, каза още президентът.

“Предстоят ни още много и сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията. Аз съм оптимист!”, заключи новият-стар президент.

Преди „Дондуков“2

58-годишният Румен Радев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в град Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. По-късно доразвива уменията си във Военната академия „Георги Стойков Раковски” и в няколко американски учебни заведения.

Като военен летец, Румен Радев достига чин генерал-майор. В продължение на няколко години оглавява Военновъздушните сили на страната ни. През лятото на 2016 г., по негово желание, е освободен от военна служба и скоро след това БСП издига кандидатурата му за президент.

Още с встъпването си в длъжност на 22 януари 2017 г. новият държавен глава посреща първата си политическа буря, предизвикана от оставката на второто правителство на Бойко Борисов, чийто партиен кандидат Цецка Цачева губи президентските избори. Румен Радев назначава служебен кабинет начело с проф. Огнян Герджиков – университетски преподавател и бивш парламентарен шеф (2001-2005 г.). Една от задачите му е да изведе на бял свят нарушения на предходното управление, които обаче не стигат до съда. Междувременно, в първата си реч пред депутатите Румен Радев призовава за съдебна реформа и, предизвикан от подмятания от страна на ГЕРБ, се обръща към доскорошните управляващи с думите:

Моето кредо е малко думи, но резултатни действия. Имате още една седмица.”

Клетвата на президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова пред Народното събрание

Следват още ключови моменти от първия петгодишен президентски мандат на Румен Радев.

През 2019 г. Радев връща на Висшия съдебен съвет предложението Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор с мотива, че няма алтернативен кандидат и изборът изглежда предрешен. Решението на президента съвпада с избухналите протести срещу обвинителя заради думите му, че не споделя принципа на разделението на властите. ВСС обаче повторно гласува кандидатурата на Иван Гешев и Румен Радев подписва указа за назначаването му.

Месеци по-късно новият държавен обвинител изпраща въоръжени служители от подчиненото му тогава Бюро за защита на свидетели да извършат обиск в президентството, при което са арестувани и двама съветници на държавния глава. Тези действия се превръщат в един от катализаторите на антиправителствените протести през 2020 г., в чието начало Румен Радев излиза при събралите се пред президентството недоволни граждани и с вдигнат юмрук изрича емблематичната си реплика: „Мутри, вън!”.

Румен Радев приключва първия си мандат така, както и го започва – с назначаването на служебен кабинет. Две служебни правителства на президентския секретар по сигурност и отбрана Стефан Янев вече половин година управляват серия от кризи. Заявеният приоритет отново е осветляване на порочни практики на предишното управление и разграждане на корупционния модел в страната. Двама доскорошни министри – Кирил Петков и Асен Василев, чиято нова партия спечели изборите, пък се канят да го наследят с амбициозна цел – да продължат промяната.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Кейси Ангелова изоставя телевизионна кариера в Ню Йорк, за да отглежда трюфели у нас

Динамичният и всепоглъщащ свят на телевизията срещу простия и близък до природната идилия живот. Преди 15 г. нюйоркчанката Кейси Ангелова поставя от двете страни на везните тогавашното си битие и една твърде мъглива и далечна възможност, давайки задача..

публикувано на 16.01.22 в 09:05

Росица Рикова – Момичето с изгревите, посрещна слънцето 365 поредни утрини

Сътворението на новия ден – броени часове, след като стенният часовник с дванайсет последни удара е оставил зад гърба ти старата година... И едно въжделение, припламнало с първите слънчеви лъчи. Когато в първата ранина на отминалата година Росица..

публикувано на 10.01.22 в 11:03

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е..

публикувано на 03.01.22 в 11:39
Подкасти от БНР