Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев : Анексирането на Крим е в нарушение на международното право

Снимка: Ани Петрова

Във връзка с различни интерпретации на казаното от президента Румен Радев по време на предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. прессекретариатът на държавния глава информира, че позицията на държавния глава не се различава от изразената многократно позиция на Република България във всички международни организации. 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и анексирането му е в нарушение на международното право. Страната ни неведнъж е заявила подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост, но, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Държавният глава нееднократно е изразявал загриженост заради напрегната ситуация около анексирането му, която оказва влияние както на международните отношения, така и на Черноморския регион, което влияе пряко на сигурността на България и нейните съюзници. 

Президентът многократно е призовавал за намаляване на конфронтацията и намиране на мирно решение на конфликта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39