Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа представя художниците, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г.

„Тайната вечеря”, стенопис в църквата „Св. Неделя” в София, художник Иван Мърквичка
Снимка: sofia-churches.com

Нова платформа представя художници, резбари и зографи, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г. Тя е проект на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ – 2021 г. Платформата, наречена „Визуализирайки сакралното: регистър на академични художници, зографи и резбари, работили в църквите на София (1878-1944)”, е достъпна на този адрес.

Освен че ще представя систематизирана информация за творците, работили в църквите на София в периода от Освобождението до средата на ХХ век, тя ще съдържа и дигитална библиотека с материали, свързани с християнската култура в България от периода. Очаква се платформата да бъде двуезична, но към момента е достъпна само на български език.

      



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37