Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платформа представя художниците, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г.

„Тайната вечеря”, стенопис в църквата „Св. Неделя” в София, художник Иван Мърквичка
Снимка: sofia-churches.com

Нова платформа представя художници, резбари и зографи, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г. Тя е проект на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ – 2021 г. Платформата, наречена „Визуализирайки сакралното: регистър на академични художници, зографи и резбари, работили в църквите на София (1878-1944)”, е достъпна на този адрес.

Освен че ще представя систематизирана информация за творците, работили в църквите на София в периода от Освобождението до средата на ХХ век, тя ще съдържа и дигитална библиотека с материали, свързани с християнската култура в България от периода. Очаква се платформата да бъде двуезична, но към момента е достъпна само на български език.

      

Още от категорията

Джон Малкович ще поставя в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович ще поставя в Народния театър. За това съобщи ръководителят на най-голямата театрална трупа в България Мариус Донкин по време на днешната парламентарна комисия по..

публикувано на 19.01.22 в 19:39

Министърът на културата обяви основните приоритети в работата си

Достъп до култура, качествен междукултурен обмен и възползване от богатото културно наследство – това са основните приоритети на министъра на културата Атанас Атанасов и неговия екип, предаде БГНЕС. При представянето си пред медиите, министър Атанасов..

публикувано на 17.01.22 в 14:22

Елена Назърова показва истинския Париж в центъра на София

Тя е на 23 години, от София, завършила е Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“ и казва, че през целия си живот се е занимавала с визуални изкуства. Днес изкуството е езикът, на който говори за теми, които често пъти обществото..

публикувано на 17.01.22 в 10:58
Подкасти от БНР