Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ДДС да остане намален и през следващата година

Снимка: архив

Някои стоки да останат с намалено облагане и през следващата година – около тази антикризисна мярка се обединиха преговарящите представители на четирите политически сили, които обсъждат възможностите за съставяне на коалиционно правителство. Представителите на „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина. Асен Василев, съпредседател на проекта „Продължаваме промяната“, който вероятно ще заеме отново поста на финансов министър се ангажира прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 50 хиляди евро през 2023-а и на 80 хиляди евро през 2024-а година „при строг контрол за свързаност и високи глоби. Василев предложи още всички тегления от банка над 5000 евро и преводи в чужбина над половин милион евро да се докладват в Националната агенция за приходите. Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг.

По предложение на БСП, четирите партии се договориха минималната работна заплата да не е по-ниска от 350 евро, а след това да се фиксира като процент от средната за страната от предходна година.

В последния ден на преговорите експертите от четирите партии постигнаха съгласие по основните точки, свързани с финансите и се договориха още бюджетът за 2022-а година да бъде приет до края на януари.


Още от категорията

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече и да напреднем по важните теми

На среща със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски президентът Румен Радев изрази задоволството си от работата на двете правителства. Той призова същия подход да бъде използван и при решаването на отворените политически проблеми: “ Да..

публикувано на 25.01.22 в 16:50

Стефан Янев: Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България

Няма струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България, съобщи военният министър Стефан Янев в парламентарната комисия по отбрана. “Такъв тип решение е в процес на подготовка и когато то бъде взето, ще бъде..

публикувано на 25.01.22 в 14:52

Правителствата на България и на Северна Македония заседават в София

Правителствата на България и на Северна Македония ще заседават заедно днес в резиденция „Бояна” в София. Според програмата премиерите  Кирил Петков и Димитър Ковачевски  ще  разговарят на четири очи. Освен това ще заседават четирите работни..

публикувано на 25.01.22 в 06:35
Подкасти от БНР