Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Светът за българката" в многоезично издание

Светът за българката
Снимка: Издателство Изток-Запад

Ново многоезично издание "Светът за българката" представя българката през погледа на света. То е на издателство "Изток-Запад" с автор Димитър Димитров и е съставено по различни чуждоезични източници. Първата книга от изданието е с подзаглавие "Априлско въстание. Рози, мода, изкуство".
Българските жени са дарени с благоразумие, което е трудно въобразимо, ако не си го преживял; и въпреки това те не са необщителни, цитира изданието Voyage littеraire de la Grеce от 1776 г.
Europe in Storm and Calm пък вижда българката през 1885 г. по следния начин: Мъжете и жените в розовите градини във и около Казанлък са с хубав ръст и изящни маниери, и въпреки че жените рядко са красиви, те притежават онзи безименен чар, породен от съвършено здраве и горда добродетел.

Още от категорията

Децата между 12 и 18 г. от страни в червена зона ще влизат у нас с отрицателен PCR тест

От днес децата между 12 и 18 г., пристигащи от държава в червената зона, ще трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната ни, гласи заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова. Ако те не..

публикувано на 19.01.22 в 09:09

За първи път над 11 хил. новозаразени с коронавирус

Втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, което е с 1185 повече от вчера, показват данните на Единния информационен портал. Расте и процентът на положителните проби - 24,3 от направените 45 956 тестове. Броят..

публикувано на 19.01.22 в 08:30

Без да топли, зимно слънце ще свети в сряда

През нощта ще бъде предимно ясно. Северозападният вятър ще отслабне. Минималните температури ще са мразовите между минус 6 и минус 1°, в София около минус 6. В сряда  ще е предимно слънчево с до умерен северозападен вятър, който по-късно през деня..

публикувано на 18.01.22 в 18:35
Подкасти от БНР