Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С почитта към трима светци започват декемврийските празнични ритуали

„Св. Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“

Снимка: архив

С деня на Св. Варвара на 4 декември започва поредица от празнични дни, които в българската традиция са свързани с множество вярвания и обичаи. Според легендата, Св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Светицата е тачена като закрилница на децата от болести, най-често от шарка. Съществува поверието, че през целия ден децата трябва да подскачат, за да не ги завари Варвара. В Западна България наричат този ден Женска Коледа - пременени момичета, с преметнати през рамо торбички, обикалят къщите и, подобно на мъжете-коледари, пеят песни с пожелание за здраве и плодородие.

На следващия ден, 5 декември, църквата почита Свети Сава Освещени – основателя на най-старото обитавано до днес монашеско селище в Св. Земя, известно като лаврата на Св. Сава. Роден от знатни родители в Кападокия през IV век, още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и бил постриган за монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение. След кончината на родителите си, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.


В представите на българина често Св. Сава е в женски образ, а ритуалите в този ден са свързани с задомяването на девойките и добиването на мечтана рожба. Кулминацията на тази предпразнична новогодишна обредност се поставя на 6 декември, когато честваме Свети Николай Мирликийски – покровителя на моряците, рибарите, банкерите и търговците.

В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката  „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“

Повече за традициите и какво да сложим на масата в празничните дни прочетете в публикацията от колекцията на Радио България От Варвара до Никулден – обичаи, ритуали и обредни храни

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Храмът на чудесата в Мелник

Възрожденската църква "Св. Антоний Велики" в най-малкия български град е единствената у нас, носеща името на светеца-лечител, когото почитаме на 17 януари. "Еднокорабната базилика е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е..

публикувано на 16.01.22 в 07:35

Иде Богоявление или краят на „Мръсните дни“

На 6 януари Българската православна църква отбелязва един от най-светлите християнски празници, наричан Богоявление, Йордановден или още Кръщение Господне. Това е денят в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в свещената река Йордан...

публикувано на 06.01.22 в 06:05

Хлябът празничен, хлябът насъщен…

За Бъдни вечер – постна вечеря и питка с паричка, за Коледа – месни ястия, „вити, превити краваи“… Дори във времето на „бързите храни“ и бързите поръчки за дома, у нас подготовката за традиционните трапези си остава едно от..

публикувано на 24.12.21 в 09:00
Подкасти от БНР