Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Българските посланици на културата

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света. Техният принос може да бъде в различни жанрове, затова номинирани могат да бъдат поети, писатели, актьори, драматурзи, художници, скулптори, композитори, инструменталисти и пр.. Важно условие обаче е тяхната слава да се носи и отвъд пределите на родината.

„Знаем, че културата е „меката сила“ на всяка една страна. Понякога чрез културните си постижения, една държава може да „извоюва“ повече, отколкото с помощта на оръжието – отбеляза пред Радио България колегата от програмата-юбиляр Нина Цанева. – Знаем доколко киното и музиката ни доближават до културата на всяка една страна. Апелът към слушателите на Българското национално радио и аудиторията на Радио България е до края на настоящата седмица да изпращат своите предложения за творци, които според тях могат да бъдат наречени български посланици на културата.“

Направете своите предложения за съвременници, оставили ярък отпечатък в българското културно пространство и ги изпратете на е-мейла на инициативата: kulturniposlanitsi@bnr.bg . Срокът за това е до 4 декември т.г.

„След това жури, съставено от колеги от програма „Христо Ботев“, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина, ще изберат 24-ма претенденти от всички предложения за българските посланици на културата за 2021 година – пояснява регламента Нина Цанева. – През цялата 2022 година програма „Христо Ботев“, чрез различни журналистически форми в предаванията си, ще представя всеки месец по двама от избраните.“

Нина Цанева

Ако пандемията позволи, кампанията „Българските посланици на културата“ ще може да разгърне пълния си потенциал чрез срещи с български творци, живеещи и работещи извън родината ни.

„В края на следващата година планираме заедно с отличените посланици на културата да организираме кръгла маса на тема „Власт, медии и култура“, в която да видим какво правим ние – медиите, за популяризирането на тези творци и какво прави държавата“ – разказва Цанева и допълва, че е планирано и провеждането на специален фестивал, който да събере в родината българските творци от страната и чужбина. Организацията му ще е дело на Българското национално радио, но всичко зависи от условията на епидемиологичната обстановка.

Снимки: БНР

Още от категорията

Български забележителности са вдъхновение за захарните изкушения на Мария Озтюрк

Знаете ли какво е общото между Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул, Софийската синагога и картините на Владимир Димитров- Майстора? Оказва се, че освен България червената нишка между тях е …. захарното тесто и една българка, която от 20..

публикувано на 27.01.22 в 11:13

Българите в чужбина не искат да се завърнат в родината

Сънародниците ни зад граница не смятат да се завърнат трайно у нас, показват резултатите от проучване на популярната глобална общност на българите по света "Тук-Там". А тези от тях, които все пак допускат подобна възможност, я определят като евентуално..

публикувано на 25.01.22 в 18:55

Българска етнографска зона ще има в Болград

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще..

публикувано на 23.01.22 в 14:00
Подкасти от БНР