Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Българските посланици на културата

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света. Техният принос може да бъде в различни жанрове, затова номинирани могат да бъдат поети, писатели, актьори, драматурзи, художници, скулптори, композитори, инструменталисти и пр.. Важно условие обаче е тяхната слава да се носи и отвъд пределите на родината.

„Знаем, че културата е „меката сила“ на всяка една страна. Понякога чрез културните си постижения, една държава може да „извоюва“ повече, отколкото с помощта на оръжието – отбеляза пред Радио България колегата от програмата-юбиляр Нина Цанева. – Знаем доколко киното и музиката ни доближават до културата на всяка една страна. Апелът към слушателите на Българското национално радио и аудиторията на Радио България е до края на настоящата седмица да изпращат своите предложения за творци, които според тях могат да бъдат наречени български посланици на културата.“

Направете своите предложения за съвременници, оставили ярък отпечатък в българското културно пространство и ги изпратете на е-мейла на инициативата: kulturniposlanitsi@bnr.bg . Срокът за това е до 4 декември т.г.

„След това жури, съставено от колеги от програма „Христо Ботев“, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина, ще изберат 24-ма претенденти от всички предложения за българските посланици на културата за 2021 година – пояснява регламента Нина Цанева. – През цялата 2022 година програма „Христо Ботев“, чрез различни журналистически форми в предаванията си, ще представя всеки месец по двама от избраните.“

Нина Цанева

Ако пандемията позволи, кампанията „Българските посланици на културата“ ще може да разгърне пълния си потенциал чрез срещи с български творци, живеещи и работещи извън родината ни.

„В края на следващата година планираме заедно с отличените посланици на културата да организираме кръгла маса на тема „Власт, медии и култура“, в която да видим какво правим ние – медиите, за популяризирането на тези творци и какво прави държавата“ – разказва Цанева и допълва, че е планирано и провеждането на специален фестивал, който да събере в родината българските творци от страната и чужбина. Организацията му ще е дело на Българското национално радио, но всичко зависи от условията на епидемиологичната обстановка.

Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятното училище по български език в Тирана приключи с добри чувства и прекрасни спомени

Приключи Лятното училище по български език в Тирана. Това бяха няколко седмици, изпълнени с много нови знания. Участниците разшириха познанията си по български език, но и се докоснаха по-близо до българската култура и традиции. Това се случи..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02