Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университети на бъдещето ще предлагат нови форми на обучение

От 2 до 4 декември пет млади европейски реформаторски висши училища – Университетът Париж-VIII Сен-Дени (Франция), Университетът Констанц (Германия), Университетът Роскилде (Дания), Егейският университет (Гърция) и Нов български университет (България) си дават среща в София. Домакин на първото годишно събиране на „Алианс на реформаторските университети“ – ERUA (European Reform University Alliance), което ще се проведе онлайн, е българското висше училище, създадено след демократичните промени у нас. По думите на неговия заместник ректор по международната дейност гл. ас. д-р Димитър Трендафилов, университетите от Алианса са направили реформи и са дали нещо ново в образователната система на своята страна. Сега те са готови да организират образователна инфраструктура и възможности от ново поколение, които да развият висшето образование в ЕС за десетилетия напред:

Димитър Трендафилов

„Самият проект за европейските университети предполага, че ние ще предложим нови варианти на обучение, мобилности, сътрудничество в областта на знанието. Задачата е много амбициозна, отваря нови врати пред тези пет реформаторски университета и им дава възможност да бъдат на челната линия на промените, които образованието ще претърпи.“

Целта е да бъдат положени основите на един бъдещ университет без граници, където да бъдат „преосмислени“ висшето образование и научните изследвания, а също и формите на обучение в общността и свързаността между университетите.

„Петте университета сме доста известни с богатите си програми с хуманитарна насоченост, особено в социалните науки. Това ще бъде базата, с която ще започнем. В никакъв случай не изключваме други дисциплини от различни области на знанието. Срещата, на която е домакин нашият университет е стратегически важна, тъй като вече повече от година работим с тези партньори и трябва да си дадем равносметка какво сме свършили в организационен и обучителен план.“

Следващата стъпка е модернизиране на кампусите на университетите, повишаване на технологичния и административен капацитет, виртуалното обучение и създаването на модерни и гъвкави образователни формати. Идеята е да се излезе от класическия тип кампуси и да се привлекат за партньори представители на бизнеса и неправителствения сектор в съответната държава. Ролята на българския университет е да организира обучения и различни събития по разпространение на продуктите от сътрудничеството, а също и да привлича студенти и местни организации при създаването на програмите и изследователските проекти на Алианса. “Този проект е насочен и към обикновените студенти - от бакалавърско до магистърско ниво – които искат да вземат дейно участие в общи изследвания, искат да пътуват както по програмата „Еразъм + “, така и виртуално“, подчертава Димитър Трендафилов.

„Тъй като Алиансът предполага голяма гъвкавост, ние можем да си партнираме примерно с колегите от Франция по една тема, с колегите от Германия - по друга, и в същото време с колегите от Гърция и Дания да работим по нещо съвсем различно. А след разширяването на Алианса новите партньори ще внесат нови идеи и възможности тази гъвкавост да бъде използвана максимално. Аз лично съм щастлив, че в тази година се зародиха много идеи за подобни сътрудничества и това какви студенти да бъдат включени. Езиковото многообразие в Европа е голямо и искаме да използваме случая да повишим интереса към езиците, които ние говорим. Надяваме се те да се обогатят с идването на нови партньори. Това е поредният канал за сътрудничество, който създаваме и очакваме да се повиши интересът на студентите към това, което правим заедно.“

Снимки: erua-eui.eu, nbu.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00