Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от дейността на ОССЕ. 

В изказването си пред своите колеги, българският външен министър подчерта, че нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство пред европейската сигурност и заплаха за регионалната стабилност и развитие. По думите на министър Стоев, е необходимо тяхното разрешаване да се основава на международното право и принципите на териториалната цялост, независимост и суверенитет на държавите, в рамките на установените преговорни формати. Като важно условие за това, Стоев изтъкна политическата воля и готовност за компромиси, тъй като инструментите са налице, но следва да се работи за изграждане на доверие и намирането на трайни решения на продължаващите конфликти. 

Министрите на външните работи на Швеция и България - Ан Линде и Светлан Стоев
Министър Стоев подчерта още, че в региона на Западните Балкани дейностите на ОССЕ допринасят значително за утвърждаване на европейските стандарти и ценности, като така подпомагат страните в пътя им към европейска интеграция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, mfa.bg

Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история . Това е споделил той в..

публикувано на 16.01.22 в 15:48
Даниел Фрийд

От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия, предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник-държавен секретар в САЩ. „Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва „маскировка“ и натиск да накара Запада да..

публикувано на 15.01.22 в 12:14

Българската правителствена делегация ще посети Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще заминe на официално посещение в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. В състава на българската делегация е министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и..

публикувано на 15.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР