Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е сред най-обичаните християнски зимни празници в България

Снимка: архив

В календара на българите 6 декември, известен още като Никулден, е особено тържествен празник, отреден от православната църква за почит към Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Роден е през III в. в Патара, днешна Мала Азия, водил праведен монашески живот, помагал на бедни и страдащи, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. В очите на вярващите той бил „правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието“, затова е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г., а мощите му са пренесени в Италия и до днес се пазят в град Бари.

В България св. Николай е сред най-тачените християнски светци, покровител на пътешествениците, моряците и рибарите, а почитта към него е от дълбока древност. В народните представи светецът плава на златен кораб и усмирява бурите и морските стихии. Преданието гласи, че свети Николай спасил пробита гемия от потъване, като запушил дупката с шаран.


За рибарите, на този ден приключва есенният риболов и по традиция се отбелязва с богата трапеза от рибни ястия.



Според някои суеверни вярвания, при направата на плавателни съдове, строителите им вграждали икона на Св. Николай, за да пази плаващите от бурите и ветровете. При появата на силна буря, жените на рибарите в морето отивали на брега с иконата на св. Николай и я потапяли до три пъти във водата, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

Счита се също, че светецът спасява и изпадналите в беда сиромаси, като им оставя кесия с жълтици, така както помогнал на бедния баща, който нямал пари да омъжи подобаващо дъщерите си. Затова и банкерите също приемат Никулден за свой празник.

В църквата ни паметта на св. Николай се отбелязва с празнична света литургия и освещаване на рибен курбан за здраве и благословия на вярващите.



В съвременната българска традиция, на Никулден домакинята подрежда празнична вечерна трапеза, на която задължително се поднася рибно ястие, приготвено от пресен шаран, най-често пълнен с орехи и лук – за здраве и благополучие на къщата.


Днес празнуват не само именниците Никола, Николина, Николай, Нина и т.н., но и всички бургазлии, избрали св. Николай за покровител на своя град. 

Снимки: архив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49