Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Св. Никола в една старинна песен

Снимка: архив

Денят на Свети Николай Мирликийски, когото православието чества днес, е и един от най-големите народни празници. В българските фолклорни представи, светецът има крила, което му придава черти, близки до митичния образ на човека-змей. Той има две души и може да е едновременно на две различни места. Нашите етнографи са записали легенди, които разказват как свети Никола е на трапеза, но в морето се разразява буря. Свети Никола „заспива“, но всъщност отлита, за да спаси хората, изпаднали в беда.

Подобна песен се изпълнявала на Никулден по време на празничната трапеза: Свети Никола коня кове, за да отиде на погача, заедно с вси светии, защото се е родил Млада Бога. Когато отишли при Богородица, светиите седнали около трапезата. Слуга им бил свети Васил, който „редом реди златна чаша“ (това е било обичайно някога – една чаша или по-голям съд с вино да обикаля трапезата и всички по ред да пият от него). Свети Никола взел златната чаша, която му дал свети Васил, но заспал и тя се наклонила. Миг преди да се разлее виното, той я уловил. След това обяснил, че се е разлюляло Черно море и той се „пренесъл“, за да укроти силни бури и да спаси три гемии.


Още от категорията

Кармичната любов – вдъхновение за песента Everything to Nothing

Жан Мар е български изпълнител, спечелил популярност и в Швейцария, където живее през последните години. Там той дебютира в радиоефира с песента си Love is, която вече четвърта година продължава да се върти по местните радиостанции, следвана..

публикувано на 24.01.22 в 09:45

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45
Подкасти от БНР