Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Форум в София ще обсъжда проблемите на Западните Балкани

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

На 6 декември ще се проведе „Софийски форум за Западните Балкани“. В проявата под наслов: „Време за възстановяване на доверието“ ще участва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.
Докладчикът в Европарламента за Северна Македония Илхан Кючюк, е съорганизатор на форума. Той заяви пред БНР, че доверието между София и Скопие е подринато до много ниска точка. „Историческият разговор е важен, но и съвременният разговор за защитата на правата на човека е съществен“, каза евродепутатът. Изпълнението на договора от 2017 г. за приятелство и добросъседство е възможно, само ако се възстанови доверието. Новото правителство в София ще има възможност да започне конструктивен диалог, допълни очакванията си Кючюк. 

Още от категорията

Кирил Петков от Скопие: Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки

С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след среща на четири очи с българския премиер Кирил Петков, който е на..

обновено на 18.01.22 в 17:51
Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.   Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония..

публикувано на 18.01.22 в 10:50
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков отива на посещение в Северна Македония

Днес премиерът Кирил Петков ще посети Скопие, Северна Македония. Повод за посещението е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. Премиерът ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и..

публикувано на 18.01.22 в 06:25
Подкасти от БНР