Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Европейската комисия с нов пакет от мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС

Една от целите е повишена финансова грамотност на европейските граждани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на ноември Европейската комисия прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и като гарант, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции. На специална пресконференция изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес представиха действията, които ЕК ще предприеме през следващата година за създаване на Съюз на капиталовите пазари (СКП).

„Силно интегрираните и добре функциониращи капиталови пазари ще играят важна роля в определяне на силните страни на нашето възстановяване от кризата – заяви комисар Домбровскис. – Това означава, че те би трябвало да помагат на малките компании да се изправят на крака и да се разрастват, а на по-големите – да процъфтяват. Трябва също да дават повече възможности на гражданите да инвестират за своето бъдеще, както и да интегрират националните капиталови пазари в един общ капиталов пазар. В същото време, навлизайки в зелената и дигитална трансформация, трябва да направим по-масови инвестиции с цел по-устойчива европейска икономика. Днешният пакет от предложения ще привлече и защити инвеститорите, като подобри техния достъп до данни за дружествата и търговията, увеличи източниците за финансиране и като цяло – повиши конкурентоспособността на Европа като място за инвестиции и извършване на бизнес дейности.”

Валдис Домбровскис

Едно от основните предложения е създаването на Европейска единна точка за достъп (ESAP) до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС и до информация за инвестиционните продукти на общността. Друго важно предложение е насочено към повишаване на прозрачността на капиталовите пазари чрез въвеждане на „Европейска консолидирана система за борсова информация“, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати на всички капиталови пазари в ЕС.

Друга предложена промяна, която касае и инвеститорите на дребно, е насърчаването на дългосрочните инвестиции чрез Европейските фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ). Но това не е всичко. Комисар Макгинес обяви още по-амбициозни инициативи през 2022 г.:

Марейд Макгинес

„Гледайки към бъдещето и имайки предвид, че вече работим по създаването на Съюза на капиталовите пазари, трябва да имаме предвид, че това е постепенен процес. Една от целите за следващата година е повече компании да бъдат листнати на европейските капиталови пазари, по-специално средни и малки предприятия. Също ще предложим инициатива за хармонизиране на някои правила относно корпоративната несъстоятелност, особено важен въпрос за лица или компании, инвестиращи в други страни. Бихме искали да се фокусираме и върху финансовата образованост. Искаме нашите граждани да бъдат финансово грамотни, с други думи уверени да задават правилните въпроси и да знаят кои финансови продукти ще са от полза за тях. В тази връзка работим върху рамка за финансова грамотност.” 

В България вече са осъществени множество програми и инициативи, целящи подобряване на финансовата грамотност на населението. Анализите по отношение на финансовата грамотност показват, че страната ни е малко над средното равнище за региона (Румъния, Хърватска, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия), но под средното ниво за страните членки на ЕС, по оценка на Министерството на финансите.


Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay

Още от категорията

Иван Иванов и Януш Войчеховски

Министърът на земеделието се срещна с еврокомисар Войчеховски

В рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, министърът на земеделието Иван Иванов се срещна с комисаря по земеделие и развитие на селските региони Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили напредъка по изготвянето..

публикувано на 17.01.22 в 18:25
министър Даниел Лорер

Ваксинацията е условие за привличане на инвеститори

Инвеститорите са заобикаляли България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти. „Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат”, заяви пред bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Първите пари..

публикувано на 15.01.22 в 13:04
Николай Павлов

„Булгаргаз” обещава по-ниска цена на газа за март

Днес „Булгаргаз” ще внесе предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на газа за март с поне 12-13%. Това обяви пред „Нова телевизия” изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов и заяви, че „Булгаргаз” прави..

публикувано на 11.01.22 в 07:05
Подкасти от БНР