Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Вселената на компютърната музика“ с празнично издание

Нов български университет представя XX Международен фестивал на електронната музика

Снимка: архив

„Двадесетото издание на Международния форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“ е част от честванията по повод 30-годишнината на НБУ, затова 2021 година е наистина специална за нас“ – споделя доц. д-р Росица Бечева, преподавател в Департамент „Музика“. Основите полагат Хауърд Уършъл и проф. д-р Симо Лазаров, а в този си вид фестивалът съществува от 2000 г. Основната идея, която организаторите все по-успешно постигат през годините, е приобщаването на млади творци в сферата на електронната музика, разширяване на техния културен и творчески хоризонт. Както и установяване на взаимни контакти и формиране на широк обхват от произведения в различни сфери на изкуството, които могат да се синтезират в една творба.

„На този фестивал се представят и творби от електро-акустичната музикална практика, които включват също представяния на живо, с участието и на акустичен, и на електронен инструментариум – продължава доц. Бечева. – Нашето съвремие показва, че границата между музикантите, свързани с акустичното звуково третиране и творците в областта на електронната музика, все повече отпада. Форумът е едно от доказателствата, защото събира композитори, работещи в различни области. Създавайки интердисциплинарни проекти, ние се запознаваме с наистина стойностни образци на нашата съвременна музикална практика.“

Това празнично издание на „Вселената…“ (1-11.12.2021) включва концерти с изпълнения на съвременна музика, практически демонстрации и обучителни курсове за свирене на електронни инструменти, срещи с някои от най-добрите специалисти от цял свят, които запознават студентите от НБУ с новите тенденции в електронната музика и компютърното музициране. Участниците се включват онлайн, а там, където има възможност, концертите се осъществяват присъствено, с публика, която проследява събитията от няколко зали в София.

Непременно искам да подчертая ролята на проф. д-р Симо Лазаров, който десетилетия ръководи фестивала, създаден от него и който неуморно работи за популяризирането и утвърждаването на електронното звукоизвличане. Най-важното за нас е представянето на продукцията, създадена през изминалата година в Учебно-практическия изследователски център за компютърна музика и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“ при НБУ. Интердисциплинарният проект, който представяме за шеста поредна година, се нарича „Картини от България“ и обединява настоящи студенти, а също – докторанти, преподаватели и студенти алумни, които вече са завършили образованието си, но остават съмишленици на електронната и компютърната музика. Участват представители на департаментите „Музика“, „Информатика”, „Изящни изкуства”. За работата си по „Картини от България - 5“ нашите възпитаници получиха „Кристална лира“ – най-високото отличие у нас за звук и звуков дизайн. Като преподаватели, участващи в творческата реализация на тези студенти, сме изключително щастливи за тяхното високо творческо постижение.“

„Екипната работа продължава в „Картини от България – 6“, поредното издание на CD албум, което ще представим на 11 декември, в ефира на Националното радио. Всички тези успехи ние осъществяваме с огромната подкрепа на Университета – и базата, и технологичните иновации, с които разполага Учебно-практическият изследователски център, са едно от условията да бъдат създавани произведения, съизмерими със световните образци. Нека припомним също, че в НБУ, през 1996 г., е създадена първата у нас специализация „компютърно музициране“, която миналата година отбеляза четвъртвековен юбилей.“ 

Преди заключителния концерт предстоят още няколко събития в програмата, а за всяко от тях са публикувани линкове и информация в сайта на фестивала. На 9 декември предстои уъркшоп, ръководен от Владимир Влаев, който ще запознае студентите с компютърното интерактивно композиране с помощта на Max/MSP - визуален език за програмиране на музика и мултимедия.

БНР подкасти:

Още от категорията

"Остава" започват минитурне в Германия и в Австрия

Не е клише, че група "Остава" повече от 30 години прави автентична музика с текстове, в които се припознават вече няколко поколения. Това лято им предстоят две турнета – както на родните сцени, така и извън страната. Започват от 9, 10 и 11 юни,..

публикувано на 09.06.23 в 10:05
Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022). Дългогодишен преподавател в..

публикувано на 08.06.23 в 11:42
Хор „Черноморски звуци“ - Балчик

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-тия хоров фестивал в Балчик

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23..

публикувано на 07.06.23 в 05:55