Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова тенденция: българските туристи отрано резервират за празниците

Снимка: banskoski.com

Снегът тази година не закъсня. Най-нетърпеливите вече кръстосват ски пистите на зимните ни курорти. Междувременно хотелиери и ресторантьори из цялата страна са в трескава подготовка за празниците покрай Коледа и Нова година. Над половин милион наши сънародници ще пътуват из България по време на предстоящите два дълги празнични уикенда, сочи прогноза на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки противоепидемичните мерки за влизане в страната, се очертава и ръст на чуждите туристи през идните седмици. Става дума най-вече за гости от съседните Балкански страни, но има и заявки от Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия и Русия.


Браншът обаче разчита най-вече на българския турист, който покрай пандемията се преориентира почти изцяло към родните хотели. „Повечето ни бази, къщи за гости и малки семейни хотели бяха 100 % резервирани още от преди месец, а и по-рано“, казва Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк, в което членуват собственици на туристически обекти в регион „Балкания“, обединяващ общините Троян, Тетевен, Етрополе и Априлци в Централната част на страната ни. По традиция регионът посреща предимно български туристи. „При нас всичко се запълни предварително. Свидетели сме на нетипично поведение на сънародниците ни, които по принцип резервират в последната минута“ - твърди Даря Заричинова и добавя:


Надявам се тази Нова Година да бъде по-различна от миналогодишните празници, когато имаше ограничения в работното време на обектите. Тогава хотелиерите ни се опитваха по всякакъв начин да организират приятното посрещане Новата Година след 10 ч. вечерта. Някои дори направиха купон на открито покрай огньове и други приспособления. Но мисля, че сега ще бъде по-спокойна ситуацията, благодарение на зелените сертификати. Голяма част от гостите и персонала ни са ваксинирани. Освен на празничната трапеза с богато меню, туристите ни ще наблегнат на планинските преходи и културните маршрути в района.“

Малин Бистрин

А дали въвеждането на оспорвания сертификат за ваксинация не оказва все пак благоприятен ефект върху отрасъла? „Персоналът ни е ваксиниран почти на 100 %! Сертификатът ни дава едно спокойствие, което се отразява добре на сезона. Освен това хората се чувстват сигурни, защото хотелите и ресторантите спазват стриктно противоепидемичните мерки“- казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.


„Въпреки трудностите, растящите цени на енергията и на енергоносителите, въпреки колебанията при записванията и възможността за отмяна на резервациите в последния момент, все пак имаме доста добри заявки за празниците. Ще направим един много добър сезон, най-вече благодарение на българския турист. И от чужденците има интерес. Но там възможността за lastminuteотмяна прави донякъде тези записвания несигурни, в зависимост от това къде България се намира на световната здравна карта. В момента около 80-85% от хотелската ни база е вече резервирана. Причината е, че тази година сънародниците ни отрано направиха заявките си за празниците. А чужденците, които миналата година отдъхваха в Банско, сега се връщат отново“– каза в заключение Малин Бистрин.

Снимки: banskoski.com, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35