Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и словашки онколози въвеждат нов метод за лечение

Снимка: архив

В столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на 10 декември за първи път в България при двама пациенти ще се приложи нов метод за лечение на рак на простата. Чрез вкарване на зърна с изотоп на йод 125 в продължение на 6-8 седмици туморът в жлезата вътрешно ще се облъчва. Оперираните се изписват след 48 часа. Български екип обучаван в Братислава ще направи първата операция по новия метод, като ще бъде наблюдаван от словашки лекари.  

Методът е безопасен и ефективен на 96%, съобщи акад. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология. Българите плащат в чужбина около 15 000 евро за тази операция, но в България вече ще е безплатна за тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14