Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Концерт в БНР по повод Коледния ден на Еврорадио

„Абати и хистриони“ в изпълнение на Ансамбъл Gli Accordati

Ансамбъл Gli Accordati
Снимка: личен архив

„Ансамбъл Gli Accordati възникна спонтанно през 2014 г., като реализация на една отдавнашна смътна мечта, на много желания, като пееща форма на приятелство и израз на взаимна „настроеност“. Това значи името ни – „настроените“. Един с друг, към друг, към публиката, към музиката“ – така диригентът Драгомир Йосифов представя Вокалния ансамбъл Gli Accordati, който ще изнесе коледен концерт, наречен „Абати и хистриони“. Датата е 14 декември, залата – Първо студио на БНР.

На 19 декември записът от концерта на Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов ще бъде излъчен по 16 обществени радиостанции в 11 държави на три континента – Европа, Северна Америка и Австралия, като част от програмата на медийния алианс Европейски съюз за радио и телевизия (EBU) за отбелязване на Коледния ден на Еврорадио.


За първи път този ден е отбелязан през 1995 г., оттогава, винаги в последната неделя преди Рождество Христово, радиостанциите-членки на EBU предлагат едночасови концертни програми с класическа музика, свързана със светлия празник.


Концертът „Абати и хистриони“ ще представи страната ни тази година. В концерта ще прозвучат творби от различни епохи (XVI, XVII и XX век), обединени от мотото – Днес Христос е роден! Сред авторите са Свелинк, Орландо ди Ласо, Жанекен, Джезуалдо, Малер, Стравински, Пуленк, Арво Пярт и др. Нека припомним, че на латински histriō означава актьор, изпълнител. Хистриони наричали странстващите актьори в Европа през Ранното Средновековие, които съчетавали слово, музика, акробатика и т.н. На френски използвали названието жонгльори, на немски – шпилмани, на руски – скоморохи. Самото заглавие на програмата подсказва не само характера на творбите, включени в нея, а и общата идея на музикантите в състава, което Драгомир Йосифов обобщава в присъщия си стил: „Ние сме певци, пеещи диригенти и – (почти) непеещ диригент. Спомням си за един великолепен британски ансамбъл, който се нарича Joyful company of singers – ето това име, с всичко, което стои зад него ме привлече и накара да опитаме – дали отново ансамбловото вокално музициране може да бъде joyful? Радостно? Чисто? Настроено?“


Още от категорията

Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата...

публикувано на 18.05.22 в 13:39

Атанас Кателиев с видео към "Един за друг"

Младият певец Атанас Кателиев наскоро представи видеото към песента "Един за друг". Тя е сингъл от първия му албум, излязъл през 2021 г. Атанас всъщност е инженер по образование – завършил е автоматизация, информационни и компютърни управляващи..

публикувано на 18.05.22 в 09:50

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56