Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни за Богородица, малкия Христос и Божието дърво

Снимка: архив

Според народните обичаи, на Бъдни вечер огънят в камината не бива да угасва. А бъдникът – дървото, което се слага в огнището, се отсича сутринта преди обредната вечеря. Мъжете подбират здраво дърво, което ражда много плод, а при отсичането внимават да не докосва земята. След това тържествено го отнасят до дома. На двора този, който го носи, пита: „Славите ли Млада Бога“, а домакините отговарят: „Славим! Славим! Добре ни дошъл!“ Следват ритуални песни, които съпровождат освещаването на дървото – мажат го с масло, осветено в църквата, пробиват дупка в дебелия му край и слагат масло, тамян и вино, след това поставят дървен клин и увиват с чисто ленено или конопено платно.


В песните, които се изпълнявали на този ден, неизменно присъства образът на дървото, по чиито клони ще слезе Млада Бога. В някои от тях се разказва и за чудодейното израстване на „Божие дърво високо“, което с върха си подпира синьото небе. Под дървото седи „Божа майка Мария“, която държи в ръце малкия Христос и говори: „Ой ви вазе 12 попове, запалете 12 ламбаде, ударете 12 камбани, да си кръстим Ристоса дете малено“. Тази наистина уникална песен намираме в репертоара на известното трио „Сестри Бисерови“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30