Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте как сурвакарската традиция може да обедини българи и чужденци

Снимка: БГНЕС

Първите часове на Новата година в България започват с обичая сурвакане – обхождане на къщите от група деца или млади мъже, които потупват със специално украсена пръчка, наречена „сурвачка“, членовете на семейството и изричат благопожелания за здраве и щастие.

Този обичай е решил да популяризира в цял свят Марин Христов – Христе. Известният певец, музикант и артист от Ботевград приканва българи и чужденци да се сурвакат пред забележителностите в местата, където живеят, например, пред Айфеловата кула в Париж, пред пирамидите в Египет и пр.. Всички заснети и изпратени материали ще бъдат събрани в един видеоклип.

„Първоначално искахме да обединим по някакъв начин българите по света и решихме, че това ще бъде чрез традицията на сурвакането. Ритуалът е български, но не пречи да бъде въведен и в по-голяма група от хора, защото смятам, че би било интересно“ – обяснява идеята Марин.

Вече има потвърдени участия не само от приятели и познати на младия човек от близки и далечни точки на земята, но и от чужденци от Европа, Австралия, Южна Америка. Предварителните разговори, които води, карат Марин да се замисли какво са традициите, колко е трудно разчупването им и колко по-лесно българите приемат чуждите обичаи.

„Светът е едно голямо село. Той може да бъде едно голямо семейство за хората, които желаят да живеят по този начин. Но за онези, които не желаят, винаги разделението, границите ще са от съществено значение“ – с горчивина признава Марин Христов.


Той е убеден, че всеки от нас носи българското в себе си в по-малка или по-голяма степен. И може да запознае и чужденците с част от прекрасните ни традиции.

Идеята е чужденците, които ще се включат, да го направят със собствени наричания. Във видеоклипа, който ще сглобя, няма да се чува текстът, но всеки чужденец, при самото сурвакане може да използва свои думи и наричания от собствения си народ. Не подканвам никого да заучава някакви мантри и незнайни слова за тях. Просто да си пожелават разни хубави неща чрез самото сурвакане“ – казва Марин.

С надеждата неговата лична инициатива да обедини и сплоти хората по случай настъпващите празници, Марин Христов отправя и своите пожелания:

Марин Христов - Христе

„Моите лични са, както смятам и на всеки друг човек – здраве, щастие, за което всеки от нас трябва да се бори и да отстоява. И да имаме възможност да вървим напред, да се развиваме по някакъв начин, с помощта на Бог, разбира се. Искам да благодаря на БНР-Радио България, че откликна и наблюдава какво се случва, че е будно. Благодаря за вниманието и желая на всички слушатели да са живи и здрави и да преоткриват и намират себе си и през Новата година!“

В инициативата може да участва всеки желаещ, като запише кратък клип и го изпрати на Марин Христов.

А ето и как да си изработите сурвачка:

Използва се дрянова пръчка, като клонките ѝ се свиват във формата на кръг. За украсата са необходими разноцветни вълнени конци или прежда, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и панделки. На върха се прикрепва ябълка и задължителната „златна“ паричка – за да е здрава и богата годината. С леко потупване по гърба се пожелава здраве, щастие, късмет и благополучие.

Снимки: личен архив, БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30