Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с копия на български икони от XV до XVIII в. представят в Берлин

4
Снимка: facebook/dobrina.art.1

55 български икони, изписани в стила на старите зографски школи показва Българският културен институт в Берлин в навечерието на Рождественските празници. Автор на тематичната експозиция е художничката Добрина Бадалова, която създава копия на икони, придържайки се стриктно към източно-православния канон. В колекцията  й са включени и непоказвани досега църковни миниатюри, няколко авторски изображения и копия на канонични творби на зографи от XV - XVI век. Чрез пътуващата експозиция авторката показва и забележителни творби от епохата на Българското възраждане. Любопитен детайл по отношение на работата ѝ е, че тя не само се придържа към технологията, използвана от старите зографи, но същевременно подражава на тяхната преданост, аскетизъм и състояние на духовно уединение.

Добрина Бадалова
Добрина Бадалова е родена в Габрово. Завършила е иконопис в теологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, и като иконограф е възпитаник на проф. Любен Прашков. От 1996 г. до 2005 г. живее и работи в Братислава. През 2005 г. се завръща в родината и в момента твори в София.

Има 8 самостоятелни изложби. Нейните икони са участвали в колективни експозиции в Братислава, Лондон, Белград, Виена, Будапеща, а сега гостуват в Берлин. Изложбата с икони на Добрина Бадалова в немската столица може да бъде разгледана от 16 декември до 30 януари 2022 г., като входът за нея е свободен.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: facebook/dobrina.art.1



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Лилия Захаринова разказва приказни истории в градската среда

Когато човек се разхожда из Монтана и Белоградчик, той рано или късно ще се натъкне на електрически табла, изрисувани с усещането за жизнерадост и чистота, сякаш бликащи от детството. И макар само в един-единствен миг ще се озове в мъничък оазис..

публикувано на 04.09.24 в 10:15
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" на режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за награда "Оскар", съобщи Националният филмов център. Изборът за участието ни в категорията "Международен филм" на 97-мите награди на филмовата..

публикувано на 03.09.24 в 18:05

София през 70-те в уникални архивни кадри

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3..

публикувано на 01.09.24 в 08:25