Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Стефан - усърден в служението, образец на милосърдието

Тропар за светеца

Снимка: архив

Днес е денят на Св. Стефан, един от първите дякони (свещенослужители) по времето на ранното християнство. Живял през I век, осъден заради християнската си вяра, той е убит мъченически с камъни „от ръцете на беззаконници“, както се казва в тропара, който се изпълнява на този ден. Отправил се към Бога, отново според църковния текст, светецът изрекъл: „Господи, не им зачитай този грях!“. Св. Стефан е първият християнски мъченик.

„С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,

и си изобличил нечестието на мъчителите,

с камъни убит от ръцете на беззаконници,

венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,

като си казал: Господи, не им зачитай този грях!“

В деня, в който православието почита паметта му, ви предлагаме „Тропар на Свети първомъченик и архидякон Стефан“ от българския композитор Георги Попов, изпълнява Певческо дружество „Славянска беседа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15