Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Св. Стефан - усърден в служението, образец на милосърдието

Тропар за светеца

Снимка: архив

Днес е денят на Св. Стефан, един от първите дякони (свещенослужители) по времето на ранното християнство. Живял през I век, осъден заради християнската си вяра, той е убит мъченически с камъни „от ръцете на беззаконници“, както се казва в тропара, който се изпълнява на този ден. Отправил се към Бога, отново според църковния текст, светецът изрекъл: „Господи, не им зачитай този грях!“. Св. Стефан е първият християнски мъченик.

„С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,

и си изобличил нечестието на мъчителите,

с камъни убит от ръцете на беззаконници,

венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,

като си казал: Господи, не им зачитай този грях!“

В деня, в който православието почита паметта му, ви предлагаме „Тропар на Свети първомъченик и архидякон Стефан“ от българския композитор Георги Попов, изпълнява Певческо дружество „Славянска беседа“.


Още от категорията

Азбукарски съждения върху нашите „Аз, Буки, Веди...“

АЗЪ. С божественото и човешкото „Аз” започва всичко. Да не си помислите, че иде реч за някакъв фройдизъм. По времето, за което разказваме през IX век в Ромейската империя (Византия) все още няма подобeн краeн егоизъм. Макар мнозина да се имат..

публикувано на 24.05.23 в 08:30

Отбелязваме 1160-ата годишнина от създаването на глаголицата

В средата на IX век българската държава обхваща голяма част от Балканския полуостров и в нея все още господства езичеството. Задачата да я приобщи към наложилото се в Европа християнство се пада на княз Борис I, който през 864 г. разпорежда..

публикувано на 24.05.23 в 05:15

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и..

публикувано на 24.05.23 в 04:10