Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признаха пеенето от Долен и Сатовча за световно културно наследство

Снимка: mfa.bg

Високото пеене от благоевградските села Долен и Сатовча е вписано от ЮНЕСКО като нематериалното културно наследство на човечеството. Решението е взето на 16-тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство. Кандидатурата е представена от Института за етнология и фолклористика на Българската академия на науките.  

Високото пеене от региона е уникален четириглас и за пръв път получава международно признаниепрез 1988 г., когато певиците от Долен и Сатовча са отличени с Хердеровата награда.  

ЮНЕСКО за 6-ти път поставя България в този списък, където вече са Бистришките баби, нестинарството, чипровското килимарство, празника Сурва от Пернишко и мартениците, които представи заедно с Румъния, Молдова и Северна Македония. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25

Празник на кайсията в Тутракан

Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията". Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Естер Вилемс – хореограф от Хага: Душата на българина е кодирана в танците

Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..

публикувано на 04.07.24 в 13:55