Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Признаха пеенето от Долен и Сатовча за световно културно наследство

Снимка: mfa.bg

Високото пеене от благоевградските села Долен и Сатовча е вписано от ЮНЕСКО като нематериалното културно наследство на човечеството. Решението е взето на 16-тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство. Кандидатурата е представена от Института за етнология и фолклористика на Българската академия на науките.  

Високото пеене от региона е уникален четириглас и за пръв път получава международно признаниепрез 1988 г., когато певиците от Долен и Сатовча са отличени с Хердеровата награда.  

ЮНЕСКО за 6-ти път поставя България в този списък, където вече са Бистришките баби, нестинарството, чипровското килимарство, празника Сурва от Пернишко и мартениците, които представи заедно с Румъния, Молдова и Северна Македония. 


Още от категорията

Празник на горнооряховския суджук събира почитатели на месния деликатес

Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага..

публикувано на 09.06.23 в 06:15
Снимка: Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак

"Традициите срещат бъдещето" в Орешак

Празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“ ще се състои в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак на 7 юни. Над 120 ученици от училища в Троян ще  почерпят от опита на старите майстори, ще се..

публикувано на 07.06.23 в 05:05

Нестинарски танци в село Българи

Днес, в странджанското село Българи отбелязват празника на светците Константин и Елена (на 3 юни, по стар стил) с традиционни нестинарски игри . Програмата за съботния ден започва с нестинарски обред в сутрешните часове, след това, от 13 до 19 часа ще..

публикувано на 03.06.23 в 04:35