Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Признаха пеенето от Долен и Сатовча за световно културно наследство

Снимка: mfa.bg

Високото пеене от благоевградските села Долен и Сатовча е вписано от ЮНЕСКО като нематериалното културно наследство на човечеството. Решението е взето на 16-тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство. Кандидатурата е представена от Института за етнология и фолклористика на Българската академия на науките.  

Високото пеене от региона е уникален четириглас и за пръв път получава международно признаниепрез 1988 г., когато певиците от Долен и Сатовча са отличени с Хердеровата награда.  

ЮНЕСКО за 6-ти път поставя България в този списък, където вече са Бистришките баби, нестинарството, чипровското килимарство, празника Сурва от Пернишко и мартениците, които представи заедно с Румъния, Молдова и Северна Македония. 


Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05