Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да излезем от зоната си на комфорт през почивните дни!

С балон над Софийското поле, snowkiting в Рила и още нестандартни идеи за празниците

Снимка: архив на Петко Калагларски

Дните в края на годината са зашеметяващ водовъртеж от приготовления, обикаляне на супермаркети и молове, претрупани трапези, пийване, хапване и срещи с любими хора. Ала това достатъчно ли е, за да се отървем от натрупания стрес и да потърсим вътрешно равновесие? Защото след сармичките, баниците и греяното вино, иде момент на пренасищане. Тогава можем да се обърнем към природата, като най-добрият вдъхновител и лечител.

Обикновено след 2-ия ден на гощавки и преяждане, хората се сещат да се погрижат за духа си и ни се обаждат“ – обяснява Петко Калагларски от столична агенция за приключения. Празниците са идеалният момент да избягаме от сивото битие и да се впуснем в приключение. По предварителна заявка екипа на Петко Калагларски организира истинска коледна феерия в …небето или летене с балон в компанията на дядо Коледа и джуджета. „Нямаме си Снежанка, но пък повечето колеги сме с бради и като нахлузим коледните шапки и дрехи, сме като Дядо Коледовци и джуджетата, докато пилотираме балона“ – шегува се Калагларски. Според него хората разделят всяка отминаваща година на вълнуващи случки. Ние помним преживяното, емоциите, а не сивото ежедневие или софрите. „Иска ни се да разделим живота на хората преди полета с балон и след това“, казва той и добавя:

„Летенето с балон е добра възможност за зимно приключение, защото ако уцелим летателни условия, става една тиха приказка. Балонът не издава звуци. Плавното летене над заснежените поля е уникална емоция, особено ако сме край планина. Когато слънцето осветява снежните шапки, те заблестяват и е романтично и красиво! Организираме тези полети край Рила и Витоша, и по-точно при летище Крайници между градовете Самоков и Дупница.“

Активният отдих на ниски температури сред заскрежената природа е за предпочитане пред преяждането и залежаването на дивана със смартфона или лаптопа. Петко Калагларски горещо препоръчва да загърбим топлината на домашния уют и да се подложим на суров студ и изпитания в планината.

„Например преходи със снегоходки или разходки със ски, т.е. не спускане по пистите, а т.нар. pampering, или спокойно придвижване от точка А до точка Б. Популярни са и Snowkite и Kitewing. Хората, които са се научили през лятото да карат кайтове на морето, сега могат да практикуват същия спорт в планината, на платото на Витоша“ - казва Калагларски.

Така че обувайте туристическите обувки, грабвайте топлото яке и напред към платото на Витоша или пък към подножието на 7-те Рилски езера! „Тези спортове съчетават състоянието на духа и физическите възможности на човека със силата и посоката на вятъра“ – обяснява събеседникът ни.

Друга възможност да напуснете зоната си на комфорт са моторните шейни. Маршрутите са извън пределите на Природните паркове и екопътеките, за да не се обезпокоят туристите, а организираните групи неотменно са придружавани от опитен инструктор. И още една идея за снежни приключения в празничните дни. В Пампорово можете да се насладите на красотите на Родопите, докато се разхождате с шейна с кучешки впрягове.

А какво да кажем за т.нар. „Поход на светулките“ ? Този своеобразен зимен фест се организира по различни поводи на Витоша, но може и по предварителна заявка на по-големи туристически групи. „Провежда се късно вечер. Участниците се изкачват до хижа Алеко със ски или пеша, снабдени с челници, които осветяват пътя им. Погледнато от София, това е една страхотна светеща процесия“ – казва Калагларски.

Да потънеш в прегръдката на планината, да се дивиш на сияйно-бели пейзажи, докато снегът хрупка под краката ти!  Да вдишваш с пълни дробове кристален въздух със зачервени бузи и олекнала душа. И да се почувстваш отново жив! Според Калагларски подобна разходка на минусови температури зарежда за седмици напред. Чудесен начин да се сбогуваш с 2021 г.  и да посрещнеш зареден с енергия предизвикателствата на 2022-а!

Снимки: Архив на Петко Калагларски, pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10