Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да излезем от зоната си на комфорт през почивните дни!

С балон над Софийското поле, snowkiting в Рила и още нестандартни идеи за празниците

Снимка: архив на Петко Калагларски

Дните в края на годината са зашеметяващ водовъртеж от приготовления, обикаляне на супермаркети и молове, претрупани трапези, пийване, хапване и срещи с любими хора. Ала това достатъчно ли е, за да се отървем от натрупания стрес и да потърсим вътрешно равновесие? Защото след сармичките, баниците и греяното вино, иде момент на пренасищане. Тогава можем да се обърнем към природата, като най-добрият вдъхновител и лечител.

Обикновено след 2-ия ден на гощавки и преяждане, хората се сещат да се погрижат за духа си и ни се обаждат“ – обяснява Петко Калагларски от столична агенция за приключения. Празниците са идеалният момент да избягаме от сивото битие и да се впуснем в приключение. По предварителна заявка екипа на Петко Калагларски организира истинска коледна феерия в …небето или летене с балон в компанията на дядо Коледа и джуджета. „Нямаме си Снежанка, но пък повечето колеги сме с бради и като нахлузим коледните шапки и дрехи, сме като Дядо Коледовци и джуджетата, докато пилотираме балона“ – шегува се Калагларски. Според него хората разделят всяка отминаваща година на вълнуващи случки. Ние помним преживяното, емоциите, а не сивото ежедневие или софрите. „Иска ни се да разделим живота на хората преди полета с балон и след това“, казва той и добавя:

„Летенето с балон е добра възможност за зимно приключение, защото ако уцелим летателни условия, става една тиха приказка. Балонът не издава звуци. Плавното летене над заснежените поля е уникална емоция, особено ако сме край планина. Когато слънцето осветява снежните шапки, те заблестяват и е романтично и красиво! Организираме тези полети край Рила и Витоша, и по-точно при летище Крайници между градовете Самоков и Дупница.“

Активният отдих на ниски температури сред заскрежената природа е за предпочитане пред преяждането и залежаването на дивана със смартфона или лаптопа. Петко Калагларски горещо препоръчва да загърбим топлината на домашния уют и да се подложим на суров студ и изпитания в планината.

„Например преходи със снегоходки или разходки със ски, т.е. не спускане по пистите, а т.нар. pampering, или спокойно придвижване от точка А до точка Б. Популярни са и Snowkite и Kitewing. Хората, които са се научили през лятото да карат кайтове на морето, сега могат да практикуват същия спорт в планината, на платото на Витоша“ - казва Калагларски.

Така че обувайте туристическите обувки, грабвайте топлото яке и напред към платото на Витоша или пък към подножието на 7-те Рилски езера! „Тези спортове съчетават състоянието на духа и физическите възможности на човека със силата и посоката на вятъра“ – обяснява събеседникът ни.

Друга възможност да напуснете зоната си на комфорт са моторните шейни. Маршрутите са извън пределите на Природните паркове и екопътеките, за да не се обезпокоят туристите, а организираните групи неотменно са придружавани от опитен инструктор. И още една идея за снежни приключения в празничните дни. В Пампорово можете да се насладите на красотите на Родопите, докато се разхождате с шейна с кучешки впрягове.

А какво да кажем за т.нар. „Поход на светулките“ ? Този своеобразен зимен фест се организира по различни поводи на Витоша, но може и по предварителна заявка на по-големи туристически групи. „Провежда се късно вечер. Участниците се изкачват до хижа Алеко със ски или пеша, снабдени с челници, които осветяват пътя им. Погледнато от София, това е една страхотна светеща процесия“ – казва Калагларски.

Да потънеш в прегръдката на планината, да се дивиш на сияйно-бели пейзажи, докато снегът хрупка под краката ти!  Да вдишваш с пълни дробове кристален въздух със зачервени бузи и олекнала душа. И да се почувстваш отново жив! Според Калагларски подобна разходка на минусови температури зарежда за седмици напред. Чудесен начин да се сбогуваш с 2021 г.  и да посрещнеш зареден с енергия предизвикателствата на 2022-а!

Снимки: Архив на Петко Калагларски, pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15