Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Игнажден е!

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“

Снимка: архив

На Игнажден не се работи и дори не е добре да се излиза от дома. Разбира се, повечето от нас няма как да спазят това, но ако се вгледаме в останалите забрани, то те са напълно изпълними – не се дават пари назаем, от дома не се изнася нищо, а когато влизаме вкъщи или където и да е, трябва да носим нещо в ръцете си. А още по-важно е да имаме в душите си добри мисли и благопожелания.

Според българските фолклорни представи, Игнажден е денят, който бележи началото на Новата година, оттам и наименованията Млада година, Млад ден, Нов ден. Наричали го също Идинак, Идинажден – думи, с които определяли не само новото начало, но и кончета, теленца и пр., навършили една година.

На 20 декември църквата чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец – детето, което Господ взел на ръце, посочил го на апостолите и казал: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Игнатий бил ръкоположен от апостол Петър за епископ на Антиохия. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

С приобщаването на езическия празник към църковния идват Игнатовден, Игнажден. Това е един от най-важните дни в народния календар, извършват се гадания и ритуали за привличане на добрите сили. Най-разпространеното вярване е свързано с полазника – това е първият човек, влязъл в дома. Той трябва да е имотен, семейството му да е добро, да е здрав и късметлия.

От Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Това е и често срещан мотив в народните песни. На този ден за пръв път се събират коледарските групи, избират своя водач, започва обучението на младежите, които за пръв път ще участват в ритуалната обиколка на селището. Припомнят сипесни и наричания, изпълнявани в нощта срещу Коледа.

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“ е песента, която избрахме за вас. В нея се разказва как Богородица родила Млада бога на Бъдни вечер. Родила го с червено вино. И тръгнала да търси кръстник. По пътя си срещнала свети Васил, но той ѝ отказал да го кръсти, защото свети Йован е кръстил „земя и небо“, той трябва да „да си кръсти Млада бога“.

Редактор: Албена Безовска

Снимки: архив

Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05