Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В спектакъла „Ave Maria – 2021”

„Коледна прегръдка“ от Люси Дяковска и Плевенската филхармония

Снимка: spiritofpleven.com

„Концертна програма с послание за смелост и мъдрост в начинанията, за крачките напред всеки ден, за отговорността към нас самите и към социалната среда, за насладата от красивата емоция на коледните празници със семейството“ – така Люси Дяковска представя своите традиционни предпразнични срещи с публиката. Две от тях – в Плевен и София, под диригентската палка на Димитър Косев, преминаха при голям успех, а към симфоничния оркестър се присъединиха Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева (в Плевен) и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров (в София). Предстои „Коледната прегръдка“ във Варна, в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, където диригент е Георги Милтиядов.

Артистите представят коледна музика от XVI век до наши дни на композитори от Италия, Франция, Англия, Америка, Русия и България. Аранжиментите са дело на Георги Милтиядов, Румен Бояджиев – син и Константин Добройков.

Темпераментна, ексцентрична и емоционална, Люси Дяковска никога не пропуска да благодари на своето семейство, в което има няколко поколения професионални музиканти. Поклон пред нейния дядо Иван Вълев, диригент, композитор и дългогодишен художествен ръководител на „Северняшкия ансамбъл“, е финалът на предколедната програма – песента „Свети дом“ по музика на Люси Дяковска и текст на Иван Вълев, в чието представяне участват народни певици от Ансамбъла. Песента разказва за топлината на дома, за силата на корена, който дава смисъл и упование на всяко човешко същество, дори когато е далеч от бащиното огнище.

Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики,..

публикувано на 21.05.22 в 06:05

С "Две целувки" и още нови песни Георги Христов празнува 40 години на сцената

Тази година Георги Христов, един от най-красивите гласове на българската поп музика, отбелязва 40 години на сцената – време, изпълнено с успехи, награди, концерти на няколко континента, около 20 издадени албума. През март популярният изпълнител..

публикувано на 20.05.22 в 10:10
Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата...

публикувано на 18.05.22 в 13:39